اپلیکیشن شبکه سه
دریافت نسخه اندروید

مشاهده محتوا

1402-09-26 -حجت الاسلام صفایی بوشهری-نکاتی پیرامون شخصیت حضرت فاطمه زهرا (س)

شریعتی: بسم الله الرحمن الرحیم. اللهم صل علی محمد و آل محمد و عجل فرجهم. چه قدر سخت هست برای امیرالمؤمنین از دست دادن ریحانه ای مثل زهرای مرضیه. به هر دو سلام می کنم. سلام می کنم به همه مخاطبانی که تکرار برنامه را می بینند از شبکه محترم افق یا صدای ما را از رادیو معارف می شنوند دوستان شبکه جهانی ولایت در هر کجا که هستید ان شاءالله حال دل شما خوب باشد. تسلیت می گویم سالروز شهادت حضرت صدیقه شهیده زهرای مرضیه را و ان شاءالله عزاداری های شما قبول باشد. امروز هم با برنامه سمت خدا در محضر و معیت شما هستیم و در محضر حاج آقای حجت الاسلام صفایی بوشهری عزیز هستیم سلام علیکم و رحمۀ الله خیلی خوش آمدید.


حجت الاسلام صفایی: علیکم السلام و رحمۀ الله. بسم الله الرحمن الرحیم. بنده هم تسلیت عرض می کنم مصیبت عظمای شهادت حضرت فاطمه زهرا (س) به حضرتعالی و همه مسلمین، همه دلدادگان مکتب اهل بیت و امیدوار هستم در دنیا رهرو راه آن حضرت و در آخرت مورد شفاعت ایشان قرار بگیریم و برای همه مردم عزیز، گرانقدر و محترم آرزوی موفقیت های روز افزون دارم. به ویژه دعا آقا امام زمان و جده آسمانی ایشان حضرت فاطمه زهرا (س).
شریعتی: اللهم صل علی فاطمه و ابیها و بعلها و بنیها و سر المستودع فیها بعدد ما احاط به علمک. ان شاءالله زیارت آن قبر بی نشان، زیارت مدینه منوره نصیب همه ما بشود و ان شاءالله با آمدن حضرت مهدی دل های داغدار ما التیام پیدا کند. صحبت های ارزشمند حاج آقای حجت الاسلام صفایی عزیز را امروز با هم خواهیم شنید و استفاده خواهیم کرد و بهره مند خواهیم شد.
حجت الاسلام صفایی: بسم الله الرحمن الرحیم. در رابطه با شخصیت عرشی و آسمانی حضرت زهرا (س) سخن گفتن جزء اعتراف به عجز از عظمت آن حضرت نیست. هزار مرتبه شویم دهان به مشک و گلاب/ هنوز نام تو بردن کمال بی ادبیست. شخصیتی که ساحت مقدس رسول خدا که خاتم الانبیاء هست از آن بر خود عصاره جمیع انبیاء الهی هست می فرمایند فَاطِمَةُ بَضْعَةٌ مِنِّي‏. فاطمه پاره تن من هست. بضعه، نه یعنی قطعه، یعنی بخش اساسی. بضعه منی، مَنْ سَرَّهَا فَقَدْ سَرَّنِي‏. هر کس او را شاد کند من را شاد کرده است. وَ مَنْ سَاءَهَا فَقَدْ سَاءَنِي‏، هر کس او را اذیت کند من را اذیت کرده است. بعد می فرماید فَاطِمَةُ أَعَزُّ النَّاسِ عَلَي‏، فاطمه عزیزترین شخص برای من در دنیا هست. ام سلمه یک بانوی بسیار ارجمند از همسران پیامبر بودند. می فرمود فاطمه یک ویژگی داشت که كَانَتْ فَاطِمَةُ بِنْتُ رَسُولِ اللَّهِ ص أَشْبَهَ النَّاسِ وَجْهاً وَ شَبَهاً بِرَسُولِ اللَّهِ ص‏. می فرماید فاطمه آینه تمام نمای رسول خدا. وقتی فاطمه را نگاه می کردید گویا پیامبر را می دیدید. این را ام سلمه در تاریخ دارد. ساحت مقدس رسول خدا در یک فضای خاص فرمودند يَا فَاطِمَةُ مَنْ صَلَّى عَلَيْك‏، هر کس درود بر تو بفرستد غَفَرَ اللَّهُ لَهُ خدا او را می بخشد. وَ أَلْحَقَهُ بِي حَيْثُ كُنْتَ مِنَ الْجَنَّةِ. هر کس درود بر تو بفرستد، سلام بر تو بفرستد، صلوات بر تو بفرستد، گذشته از این که خدا او را می بخشد در هر مرتبه ای از بهشت من هستم او را به من ملحق می کند. چون فاطمی هست. یعنی هر کس فاطمی شد همنشین ساحت مقدس رسول خدا در بهشت هست
شریعتی: این جوری خود را نزدیک می کند و علقه ای ایجاد می کند.
حجت الاسلام صفایی: یک عبارتی هست که عرض می کنم محضر مبارک شما و همه عزیزان مخاطب و آن این هست که حضرت زهرا باب عنایت رسول خدا هست. بدون محبت حضرت زهرا نمی شود محبت پیامبر را خرید. توجه و عنایت او را جلب کرد. همه چیز پیامبر حضرت زهرا هست.
شریعتی: در دل پیامبر جا باز کنید باید از این جا بروید.
حجت الاسلام صفایی: همه چیز پیامبر حضرت زهرا هست. یک روزی به سلمان خطاب کرد. سلمان یک شخصیت فوق العاده ای بود. حرف های ویژه پیامبر به سلمان می زد. فرمود يَا سَلْمَانُ مَنْ أَحَبَّ فَاطِمَةَ ابْنَتِي فَهُوَ فِي الْجَنَّة، هر کس محبت فاطمه را دارد فاطمه که دختر من هست در بهشت هست. وَ مَنْ أَبْغَضَهَا هر کس بغض به فاطمه دارد فَهُوَ فِي النَّار، در آتش هست. یعنی میزان برای سعادت و رستگاری اخروی حب فاطمه هست و معیار برای عذاب بغض فاطمه هست. بعد یک نکته که در این حدیث بیان می کنند که خیلی مهم هست این هست که می فرمایند مَنْ أَحَبَّ فَاطِمَةَ ابْنَتِي فَهُوَ فِي الْجَنَّةِ مَعِي‏، با من هست. یعنی بهشت محمدی را دارد. یعنی حضرت زهرا محبت ایشان چنان انسان را بالا می برد که نه بهشت مطلق نصیب او می شود این ابناء مرتبه هست. می فرماید بهشت محمدی نصیب او می شود. یعنی بهشتی که از آن رسول خدا هست در کنار پیامبر قرار می گیرد. بعد به سلمان گفتند يَا سَلْمَانُ حُبُّ فَاطِمَةَ يَنْفَعُ فِي مِائَةٍ مِنَ الْمَوَاطِن‏. حب فاطمه صد جا به درد انسان می خورد. نجات بخش هست. بعد می گوید کمترین آن این هست، الْمَوْتُ وَ الْقَبْرُ وَ الْمِيزَانُ وَ الْحَشْرُ وَ الصِّرَاطُ وَ الْمُحَاسَبَة، یعنی حب فاطمه در جاهای سرنوشت ساز می آید و انسان را نجات می دهد. انسان را بالا می برد. از بحران واقعی عالم وجود که همین ها هست، هنگام مرگ، هنگامی که انسان در قبر هست، میزان هست، در صراط هست، این حب فاطمه تجلی پیدا می کند و انسان را نجات می دهد. در تاریخ خیلی از انسان ها آفریده شدند، از حضرت آدم تا الان، الان تا قیامت. ساحت مقدس رسول خدا می فرماید أوّل من يدخل الجنّة فاطمة. اول کسی که در بهشت می رود فاطمه هست. در احادیثی هست که اساساً وجود نورانی حضرت زهرا در بهشت آفریده شده است. لذا به جای اصلی خود بر می گردد. این خیلی مقام هست که اولین فردی در عالم وجود این همه انسان ها، این همه انبیاء، این همه اولیاء خدا، آفریده شده است، اولین کسی وارد بهشت می شود حضرت زهرا هست، چون بهشت از آن او هست. صاحب بهشت، صاحبخانه حضرت زهرا هست. میزان به معیار غضب و رضایت خدا، پیامبر خاتم می فرماید که تمام کلمات او از منشأ وحی هست می فرماید حضرت زهرا هست. إِنَّ اللَّهَ لَيَغْضَبُ لِغَضَبِ فَاطِمَةَ وَ يَرْضَى لِرِضَاهَا. می گوید هر کس می خواهد بداند کار او درست هست یا غلط هست نگاه کند حضرت زهرا از او راضی هست، بداند کار درست هست. خدا راضی هست و اگر بخواهد بداند خدا از او ناراضی هست نگاه کنید ببینید حضرت زهرا از او ناراضی هست، ناراضی نیست. یک شخصیت هست.
شریعتی: این طوری میزان هست.
حجت الاسلام صفایی: حضرت زهرا را نشناختیم  و نمی توانیم بشناسیم.
شریعتی: «وَ ما أَدْراكَ ما لَيْلَةُ الْقَدْر» (قدر/2)
حجت الاسلام صفایی: قیامت می شود حضرت زهرا را شناخت. این بانوی آسمانی دارای تاریخ دنیا 18 سال سعادت داشت ایشان را در خود قرار بدهد. ایشان فوق العاده فراتر از این دنیا بود و آن جایی رفت که شایسته او بود. عند ربهم رفت. نکته ای که خیلی قابل توجه هست ما شخصیت حضرت زهرا را این همه تجلیل می کنیم، تکریم می کنیم، بزرگ می داریم، واقعیت هم این هست و هر کاری هم که می کنیم زیر حد وظیفه نسبت به حضرت هست. اما مهم این هست پیام های فاطمی، پیام های حضرت زهرا را بفهمیم و به آن عمل کنیم. یعنی زندگی فاطمی داشته باشیم. حب فاطمی باید به حیات فاطمی برای ما تبدیل شود و حب حقیقی این هست حب یعنی دوست داری یک انسان نسبت به یک پدیده که منجر به عمل در راه آن شخص می شود. می گویند فردی محب باشد، فرد دیگری محبوب آن باشد محبت این هست تمام قلب محب از آن محبوب هست اما نه این تنها، وادار می کند به عملی که آن محبوب می پسندد. لذا محبت فاطمه باید به عمل فاطمی تبدیل شود. پیام های حضرت زهرا برای انسان در تاریخ بشریت بسیار هست که ما اگر این پیام ها را تلقی کنیم، درک کنیم، و این محبت قلبی ما به تجلی عملی این محبت تبدیل شود یعنی محبت قلبی به محبت عملی تبدیل شود و این پیام ها را بفهمیم آن وقت زندگی فاطمی داریم. آن وقت محبت ما راستین هست. لَوْ كَانَ حُبُّكَ صَادِقاً لَأَطَعْتَهُ/ إِنَّ الْمُحِبَّ لِمَنْ يُحِبُّ مُطِيع. اگر محبت انسان نسبت به کسی راستین باشد تابع او می شود. در مسیر او قرار می گیرد. إِنَّ الْمُحِبَّ لِمَنْ يُحِبُّ مُطِيع. این پیام ها برای ما خیلی مهم هست. این عزاداری ها، این مراسمات بسیار ارزشمند هست. لحظه لحظه آن حساب می شود. این محبت از محبت ها سواست/ حب محبوب خدا، حب خداست. حب به حضرت زهرا حبی هست که در طریق محبت الهی هست. اینها همه حساب می شود ولی محصول این مراسم و این جلسات، این اظهار محبت ها، محبت های قلبی و لسانی باید به محبت عملی و زندگی به سبک هدایت های حضرت زهرا تبدیل شود. من چند مورد از این پیام ها که باید حضرت بیایند که منجر به زندگی فاطمیون شود خدمت شما عرض می کنم. اولین آنها حضرت فرمودند که ولایتمداری هست. حضرت یک پیامی به تمام تاریخ دادند و آن پیام این بود که شما باید در منظومه زندگی خود به خدا متصل شوید. یعنی شما باید عباد الله باشید. در زندگی بنده خدا باشید. چون بنده خدا یعنی آزاد. ما فکر می کنیم بنده خدا یعنی بردگی خدا کنیم. نه. خداوند می فرماید عبد الله و عباد الله یعنی آزاد از تمامی اموری که شخصیت او را دچار بحران می کند.
شریعتی: من از آن روز که در بند توام آزادم
حجت الاسلام صفایی: و بعد این تجلی چه طور پیدا می کند، این آزادی که مایه نجات و کمال انسان هست؟ این هست که از خدا حرف شنوی داشته باشیم. این حرف شنوی از خدا اسم آن در ادبیات عرب عباد الله، عبد الله هست. یعنی تمام عیار حرف شنوی داشته باشید. مخالفت فرمان نکنید. ایمان به خدا داشته باشید.
شریعتی: بنده او باشید.
حجت الاسلام صفایی: بله. می گوید بندگی کن تا که آزادت کنم. آن وقت انسان آزاد نیست، آزادی انسان، رشد انسان، بزرگی انسان، در حرف شنوی از ذات اقدس هست. ولایت حلقه واسطه اتصال ما به خدا هست. یعنی نبوت پیامبر را قبول کردن، هدایت او را قبول کردن، این حلقه ربط ما و اتصال ما به خدا می شود. در منظومه زندگی باید خورشید زندگی ما ولایت باشد و ما در این منظومه حرکت کنیم تا به خدا متصل شویم. به این ولایتمداری می گویند. در هر زمان اگر پیامبر باشد، آن پیامبر هست، حضرت عیسی بود، حضرت موسی، حضرت ابراهیم، ساحت مقدس رسول خدا. و در زمان های دیگر حجت خدا هست که الان محضر مبارک نور عالم وجود حضرت بقیه الله الاعظم (روحی و ارواحنا له الفدا) هستیم. و در زمان غیبت ایشان حضرت راهنمایی کرد که ولایت ولی فقیه جامع الشرایط ممسول الید عادل باشید. که الان الحمدالله ما متنعم هستیم. ساحت مقدس حضرت فاطمه زهرا نسبت به پیامبر این طوری بودند. می گفتند من در دنیا سه چیز دوست دارم که بعداً هم عرض می کنم آن موارد پیام های ایشان هست، یکی انظر فِي وَجْهِ رَسُولِ اللَّهِ، بنشینم ایشان را نگاه کنم. عشق من رسول خدا هست. آن حجت. چه قدر ما الان دوست داریم خدمت آقا امام زمان برسیم. بعد از پیامبر آقا امیرالمؤمنین. ولایت ایشان. به همین خاطر این پیام داد یا علی ان کنت فی شر کنت معک و ان کنت فی خیر کنت معک. در سختی باشید در رفاه باشید، اوضاع به راه باشد، سختی ها باشد من  کنار تو هستم و در منظومه تو زندگی می کنم. انسان هایی که در مسیر عبودیت الهی هستند در مدار آقا امام زمان زندگی می کنند. هم شرایط الان. در مدار شخصیتی که حضرت آن را در زمان غیبت به ما امر کرده است آن را اطاعت کنیم. الان مقام معظم رهبری، حضرت امام در آن مدار زندگی کنیم. آقا امیرالمؤمنین سفارش کردند وَ قَامَتِ الْفِتْنَةُ عَلَى الْقُطْبِ فَأَسْرِعُوا إِلَى أَمِيرِكُم‏. وقتی فتنه سر در آورد، مشکلات پیش آمد، اوضاع به هم خورد سریع کنار رهبر خود قرار بگیرید تا مصون بمانید. کنار ولایت برای انسان صیانت ایجاد می کند. سلامت ایجاد می کند. به همین خاطر اول شهید ولایتمداری در تاریخ اسلام حضرت فاطمه زهرا (س) هستند. لذا می رفتند و همه جا بیان می کردند. دو تا نکته حضرت زهرا را بعد از پیامبر خیلی آزرد، خیلی فشار بر ایشان آورد طوری که شکسته شد. یکی وفات رسول خدا و دیگری مشکلاتی که بعد از رسول خدا برای این امورات رخ داد لذا حضرت این دو مصیبت برای ایشان بسیار سنگین بود. پس اولین پیام حضرت زهرا به همه ما به تاریخ این هست ولایتمدار باشید، در منظومه ولایت باشید تا مصون بمانید و الهی باشید. متصل به خدا باشید. این اولین نکته ایشان. دومین آنها پیام ایشان بود که قرآن بخوانید. حُبِّبَ إِلَيَّ مِنْ دُنْيَاكُم‏، به مردم خطاب کرد، گفت من از دنیای شما سه چیز بیشتر دوست ندارم. حُبِّبَ إِلَيَّ مِنْ دُنْيَاكُمْ ثَلَاث‏ تلاوۀ کتاب الله، قرآن خواندن. لذا مرتب قرآن می خواندند. دوم النظر فی وجه رسول الله. ببینید همه اش متصل به خدا می کنند. تلاوۀ کتاب الله، النظر فی وجه رسول الله، و الانفاق فی سبیل الله. خدمت به مردم. به همین خاطر گفتند قرآن بخوانید. لذا کسانی که فاطمی هستند اهل قرآن هستند. کسانی که در قیامت بیان می کنند أین فاطمیون، باید اهل قرآن باشند. نکند خدای نکرده ساحت مقدس رسول خدا این کلام گلگی کنند که «إِنَّ قَوْمِي اتَّخَذُوا هذَا الْقُرْآنَ مَهْجُورا» (فرقان/30) ما جزء آنها نباشیم. فاطمیون اهل قرآن هستند. اهل تلاوت قرآن هستند. اهل جلسات قرآن هستند. اهل خدمات قرآنی هستند. اهل فهم قرآن هستند. اهل عمل به قرآن هستند. این پیام دوم حضرت زهرا (س) هست. سومین پیام ایشان این هست که از خود عبور کنید، این قدر در خود متوقف نباشید. نگویید این برای خودم، این برای خانواده خودم. این ضمیر متکلم وحده این قدر منیت نداشته باشید مثلاً خدا به شما مال داده است می گوییم برای خودم. خداوند یک فرصتی برای خدمت داده است. بگویید فرصتی هست برای رسیدن به آلاف و علوف خودم. از خود عبور کنید. لذا فرمودند سومین چیزی که من خیلی دوست دارم و به شما پیام می دهم که مردم شما هم انجام بدهید تا فاطمی شوید انفاق فی سبیل الله هست. انفاق کنید. خدمت به مردم کنید. انفاق بیشتر در امور مالی هست. در حالی که می تواند اصلاً مثال معنوی هم باشد که انسان به کسی درس بدهد. در حالی که او پول ندارد یک کلاس تقویتی برود. به او درست بدهد. یا مشاوره خوبی شود ولی پولی از او نگیرد. امور معنوی. و انفاق یعنی چالش های اقتصادی، چالش های زندگی را برطرف کردن برای خدا، نه برای شهرت خود، نه برای حال خوش خود، نه برای خدا. الانفاق فی سبیل الله. به همین خاطر امام حسن مجتبی (ع) می فرماید مادر ما همیشه می گفت الْجَارَ ثُمَّ الدَّار. دیگران بعد خود شما. به همین خاطر در سوره انسان شما می بینید که به اسیر و یتیم و فقیر افطار خود را دادند. یعنی دیگران را مقدم می دارند تا خود را. کسی که انفاق می کند از خود عبور می کند. کسی که در خود متوقف شد مثل آبی می شود که در یک گودال متوقف هست بعد از مدتی تبدیل به لجن می شود. انسان هایی که از خود عبور می کنند انسان های سالم و مثل آب زمزم هستند. اما انسان هایی که از خود عبور نمی کنند دائم به دنبال انباشت برای خود هستند. اینها به منیت مبتلا می شوند و دچار بحران شخصیت می شوند. انسان در این شرایط متعفن می شود. به همین جهت شما در تاریخ زندگی کوتاه حضرت زهرا می بینید با این آن زمان شرایط اقتصادی بسیار سختی بود حضرت هر چه داشت با دیگران تقسیم می کرد. گاهی کل آن را به دیگران می داد. همان طور که در این بحث سوره انسان بیان شده است. به همین خاطر پیام دیگر حضرت زهرا این هست که فاطمیون اهل انفاق باشند، اهل نیکوکاری باشند. اهل احسان باشند. از خود عبور کنید. در خود متوقف نباشید. چهارمین پیام حضرت زهرا عفاف و حجاب هست. چه مرد، چه زن باید عفاف را مراعات کنند. پاکدامنی، زندگی پاک پاک پاک. و از آن طرف حجاب. هم مردها حجاب خاص خود، هم خانم ها. به ویژه خانم ها. این حجاب داشته باشد. ساحت مقدس رسول خدا از حضرت زهرا (س) سؤال کرد بهترین کار برای زنان چیست؟ خیلی کارها برای زنان خوب هست. ایشان فرمودند که صیانت از وجود خود. وجود خود را چنان گرامی بدارد، چنان محترم بشمارد، چنان ارزشمند بداند که در معرض نگاه مسموم دیگران قرار ندهد. لذا فرمودند أَنْ لَا تَرَى رَجُلًا وَ لَا يَرَاهَا رَجُل‏، نه خود این چنین باشد نگاه او به دیگران باشد، به مردان باشد، یک نگاه خاص، نه شرایط جوری فراهم بیاورد که در معرض نگاه مسموم دیگر افراد باشد. مردان باشد. وجود زن مثل یک گوهر گرانبها هست که در صدف حجاب باید باشد و الا چیز ارزان در پوشش قرار نمی گیرد. لذا فرمودند حجاب و عفاف. و الان جهان استکبار به ویژه صهیونیسم بین الملل به دنبال از بین بردن عفاف و حجاب هستند. چنان که مقام معظم رهبری فرمودند که این بی حجابی و شرایطی که دشمن فراهم کرده است هم گناه شرعی هست، هم گناه سیاسی هست. حرام شرعی و حرام سیاسی هست. این کلام حضرت زهرا هست. پیام حضرت زهرا به همه زنان در تمام جهان به ویژه زنان مسلمان این هست که شرایط را طوری قرار ندهید که در معرض نگاه مسموم دیگران باشید و این حفظ صیانت با حجاب هست. حجاب ضروری دین هست به همین خاطر از قدیم پیامبر به تمام عالم بیان کردند که زنان حتی مردان دارای عفاف و حجاب باشند. پیام دیگر حضرت صبر و استقامت در زندگی هست. «إِنَّ الَّذينَ قالُوا رَبُّنَا اللَّهُ ثُمَّ اسْتَقامُوا تَتَنَزَّلُ عَلَيْهِمُ الْمَلائِكَة» (فصلت/30) کسانی که زندگی الهی می خواهند داشته باشند باید صبر و استقامت داشته باشند در مسائلی که برای آنها رخ می دهد. دنیا جلوه گری می کند. شیطان قسم خورده است «قالَ رَبِّ بِما أَغْوَيْتَني‏ لَأُزَيِّنَنَّ لَهُمْ فِي الْأَرْضِ وَ لَأُغْوِيَنَّهُمْ أَجْمَعين‏» (حجر/39) رحم به کسی نمی کنم. گفته است برگ برنده من هم دنیا هست. دنیاگرایی هست. دنیا را زینت می دهم. به دنیا جاذبه می دهم که دل انسان ها را ببرد، دلربایی کند، دل آنها را بگیرد به سمت دنیا ببرد و آنها را مبتلا به گناه کند. انسان اگر صبر و استقامت در مقابل جاذبه های گناه نداشته باشد انسان دچار بحران می شود. حضرت می فرماید کسانی که فاطمی هستند و آن فاطمیون روز قیامت اینها اهل صبر و استقامت در زندگی هستند. طوری نیستند که خدای نکرده دارای مشکلات مالی شوند، شرایط سختی برای آنها حاصل شود اینها دین خود را ببازند. به سمت حرام بروند. در همه شرایط گاهی گناه به سمت انسان می آید. گناهان خاص، گناهان اخلاقی به سمت انسان می آید. می گوید صبر و استقامت داشته باشید. گاهی گناهان مالی هست. وضع مالی خراب هست. یک شرایطی رخ می دهد به حرام می شود آن امور را تأمین کرد. می گوید عجله نکنید، صبر کنید. با خدا معامله کنید. خدا درست می کند. حضرت به همین خاطر فوق العاده به صبر و استقامت سفارش می کند. یکی از نکاتی که حضرت می فرمایند در موارد صبر و استقامت صبر و استقامت خانوادگی هست. یعنی چه؟ ببینید انسان در زندگی خانوادگی خیلی مشکلات را تجربه می کند. مشکلات مالی، مسکن هست، تغذیه هست، بهداشت هست، آموزش هست، گاهی انسان بدهکار می شود. خیلی شرایط سخت می شود. گاهی مشکلات هم غیر مادی هست. برخوردهای تلخ دیگران، توقعات تلخ دیگران حضرت فرمودند صبور باشید. ساختمان و بنای خانواده را به خاطر این مشکلات از بین نبرید. این مشکلات را یک کیلومتری بیرون از خانه بگذارید. این طور می گفتند اگر مشکل آمد یک کیلومتر بیرون از خانه بگذارید نگذارید خانه بیاید. خانه مودت و رحمت هست. خانه انسان های مؤمن خانه نور هست. آقا امام زمان به آن نگاه می کند. آن جا نباید سختی ها و مشکلات منجر به اختلاف شود. یک روزی ساحت مقدس امیرالمؤمنین منزل آمدند دیدند حال حضرت زهرا خیلی خوش نیست. حال بچه ها خوش نیست. حضرت هم علی الظاهر بیرون از منزل بودند. گفتند که این شرایط چه جور هست؟ گفتند ما دو روز هست غذا نداریم. امیرالمؤمنان فرمود يَا فَاطِمَةُ أَ لَا كُنْتِ أَعْلَمْتِينِي‏، چرا خبرم ندادید؟ نگفتید؟ ساحت مقدس حضرت زهرا ببینید چه بیان می کنند می گویند یا ابا الحسن من می دانستم تو هم نداری حیاء کردم چیزی به تو بگویم که توان آن را نداری. صبوری کردیم. این استقامت می شود. این خانه آسمانی می شود که زن این چنین شوهرداری می کند، شوهر هم می آید جانفشانی می کند. عشق و علاقه به فرزندان هم حسن و حسین می شود. زینب و ام کلثوم. مشکلات را تحمل می کنند. متأسفانه برخی از خانواده ها ضریب تحمل پایین هست. مرد زود از همسر خود ناراحت می شود، از بچه ها ناراحت می شود. می شکند. عصبانی می شود. قهر می کند. خانم هم همین طور، گاهی بچه ها هم همین طور. خانه فاطمی خانه صمیمیت، عشق، محبت و خدمت به هم و صبوری و استقامت در مشکلات هست. این هم پیام حضرت زهرا به خانواده ها هست. می رود اوضاع خوب می شود امید داشته باشید. ناامید نباشید همه چیز آباد می شود. صبوری کنید، ان شاءالله همه چیز درست می شود. پیام دیگر حضرت زهرا این هست که فاطمیون باید اهل دعا و عبادت، نماز و روزه باشند. می گویند نکند شما چون به امام صادق (ع) گفتند که برخی این طور می گویند که ما حب به اهل بیت داریم دیگر همه چیز ما درست هست. حضرت فرمود صحیح نیست. کسی که محبت اهل بیت دارد، کسی که محبت حضرت در دل دارد نماز او اول وقت هست. نماز او قضا نمی شود. چه طور حضرت زهرا اهل نماز شب بود اهل نماز شب هست. چه طور اهل دعا بود، شما هم اهل دعا باشید. به همین خاطر امام حسن (ع) می فرمایند مَا كَانَ فِي الدُّنْيَا من ندیدم در دنیا کسی أَعْبَدَ مِنْ فَاطِمَةَ ع‏ عبادت کننده تر از حضرت زهرا باشد. من هیچ کس ندیدم. هیچ بشری من ندیدم. می فرمایند گاهی مادر من این قدر نماز می خواند، دعا می کرد که پاهای او درد می گرفت. و بعد حضرت فرمودند من اسعد الی الله خالص عبادۀ هر کس به سمت خدا آن عبادت خالصانه خود را بفرستد حتماً جواب می گیرد. أَحْبَطَ اللَّهُ عَزَّ وَ جَل‏ افضل مصلحه. خداوند عز و جل بهترین مصلحت ها را نصیب او می کند. با خدا معامله می کند. چون اواخر برنامه هست من یک مقدار از رنج های حضرت و مصیبت آن حضرت بیان کنم. حضرت زهرا (س) 18 سال رنج نامه ای را در تاریخ رقم زد. از دل آن روز که من زاده ام/به دل بودم و دل داده ام. حضرت می فرمایند ما با غم دنیا آمدیم در این دنیا و با غم زندگی کردیم و با غم رفتم. یک روز ساحت مقدس رسول خدا (ص) منزل حضرت زهرا (س) آمدند. اما مثل همیشه نبودند. گفتند یا علی یا فاطمه یا حسن، یا حسین، زینب، ام کلثوم بنشینید تا من شما را نگاه کنم. شاید در تاریخ ندارد که مثلاً یک پدر این چنین نسبت به خانواده خود این گونه رفتار کند که دامادم بنشین، دخترم بنشین، نوه های من بنشینید، من می خواهم شما را نگاه کنم. خدا رحمت کند مرحوم صدوق در کتاب امالی خود این جریان را آورده است گفت حضرت نشستند به امیرالمؤمنین نگاه کردند اشک های ایشان سرازیر شد. به حضرت زهرا نگاه کردند اشک ها سرازیر شد. همین طور اشک ریختند. از گریه ساحت مقدس پیامبر این حضرات هم شروع به گریه کردن کردند. هیچ کس هم سؤال نمی کرد که یا رسول الله این چه جریانی هست. اتاق گریه شده بود. وجود مبارک حضرت سیدالشهداء که دردانه این خانه بود آمد گفت یا جدا چرا شما گریه می کنید؟ حضرت فرمودند أنتم مستضعفون من بعدی، این به زبان فارسی یعنی شما بعد از من بیچاره می شوید. خیلی لطمه می بینید. لذا از الان من دارم گریه می کنم. یعنی اولین روضه خوان حضرت زهرا (س) و مصیبت اهل بیت خود پیامبر بود. أنتم مستضعفون من بعدی. یعنی شما بعد از من خیلی غم، اندوه، مصائب باید تجربه کنید. همین کار هم حضرت زهرا با امیرالمؤمنین کرد. به امیرالمؤمنین گفت یا علی، امیرالمؤمنین که آمد نگاه به علی بن ابیطالب می کرد و زار زار گریه می کرد. امیرالمؤمنین سؤال کرد چرا شما گریه می کنید؟ چه چیزی شما را به گریه در آورده است؟ فرمود گریه من به این خاطر هست گریه من برای امور بعد از من هست که با شما می کنند. من الان گریه مصائب بعد از خودم را برای شما می کنم. به همین خاطر این قدر شرایط سخت شد که ساحت مقدس پیامبر برای شرایط بعد از خود برای حضرت زهرا گریه می کرد. برای امیرالمؤمنین. حضرت زهرا گریه می کرد برای امیرالمؤمنان و فرزندان خود. حضرت سیدالشهداء در آن لحاظت آخر گریه می کرد برای حضرت زینب. اشک می ریخت، سفارش می کرد. صحبت می کرد و شیعیان این خاندان هم مدام اشک می ریزند، لذا ساحت مقدس آقا امام زمان گفت اگر به جای اشک خون بریزم جا دارد. حضرت فاطمه بعد از پیامبر شرایطی برای او رخ داد که دعای ایشان تغییر کرد. نقل شده است ساحت مقدس امام حسن مجتبی و کسانی که می شنیدند گفتند که حضرت دعا را تغییر داده بود. دعا می کرد اللهم اجعل وفاتی سریعا، خدایا مرگ من را زود برسان. زود از این دنیا بروم. دیگر تحمل این دنیا را ندارم. به پدرم ملحق شوم در کنار ایشان باشم و چنین ساعاتی که ما داریم این برنامه اجرا می شود حضرت وفات کردند و به شهادت رسیدند و به اسماء گفتند که سریع اگر من جواب ندادم علی بن ابیطالب را خبر کنید بیایند. امام حسن و امام حسین بعد از این که این جریان را شنیدند و دیدند می دویدند و فریاد می زدند وا محمدا وا علیا، به درب مسجد رسیدند امیرالمؤمنان کنار محراب بود یک باره از صدای این عزیزان رو به درب شدند این عزیزان فریاد زدند یا ابتا قد ماته امنا، مادرمان مرد. علی بن ابیطالب با آن عظمت با زانو به زمین خورد.
شریعتی: خیلی از شما ممنون هستم حاج آقای حجت الاسلام صفایی عزیز. آیات را حسن ختام برنامه خواهیم گذاشت و ثواب آن را هم هدیه می کنیم به روح بلند لیلۀ القدر این عالم حضرت زهرا (س) که برای ما مادری کند. که ما را نگاه کند و امیدوار هستم که از این فاطمه همه دست پر بیرون برویم.
صفحه521 قران کریم