اپلیکیشن شبکه سه
دریافت نسخه اندروید

1401-12-21-حجت الاسلام صفایی بوشهری -استفاده ار فرصت‌های حیات دنیوی

شریعتی: بسم الله الرحمن الرّحیم اللّهم صلّ علی محمّدٍ و آل محمّدٍ و عجّل فرجهم با نام تـو عشـق سرمـدی خـواهد شد دل‌ها همه خـالی از بـدی خـواهد شد هر غنچه که بر تو میفرستد صلوات یـک روز گـل محمـــدی خـواهد شد سلام می‌کنم به همه‌ی دوستانم خانم‌ها و آقایان در هر کجا که هستید انشاالله حال دلتان خوب باشد، تنتان سالم باشد، قلبتان سلیم باشد، و باغ ایمانتان آباد به این سمت خدا خیلی خیلی خوش آمدید به همهی عزیزانمان که صدای ما را میشنوند تکرار برنامه را میبینند هم با دل و جانم سلام میکنم و همینطور محضر حاج آقای صفایی بوشهری سلام علیکم و رحمة الله خیلی خیلی خوش آمدید.

معرفی برنامه

بسم الله الرّحمن الرّحیم
حجت الاسلام صفایی بوشهری: خواهش می‌کنم بنده هم محضر مبارک شما عرض ادب و سلام دارم هم‌چنین مخاطبین گرامی مردم عزیز هم سلام می‌کنم هم دعای خیر دارم امیدوارم انشاالله همه‌ی عزیزان در صحت و سلامت و مشمول الطاف ویژه‌ی ذات اقدس باری تعالی و ادعیه‌ی خیر حضرت بقیة الله الاعظم باشند انشاالله.
شریعتی: انشاالله، حال شریف و مبارک چه‌طور است؟
حجت الاسلام صفایی بوشهری: الهی شکر الحمدالله.
شریعتی: از بوشهر چه خبر حاج آقا؟
حجت الاسلام صفایی بوشهری: الحمدالله
شریعتی: ما به بهانه‌ی حضور شما باید به همه‌ی بوشهری‌های عزیز و  جنوبی‌های خون‌گرم سلام بکنیم شما هم انشاالله سلام ما را برسانید.
حجت الاسلام صفایی بوشهری: تشکر می‌کنم هم دعای خیر دارند الحمدالله استان بوشهر در تاریخ دارای شاخصه‌های بسیار بالایی است. روحیه‌ی فرهنگ دینی مقاومت در مقابل استعمارگران، مقام معظم رهبری تعبیری دارند از مردم بوشهر که مردمان امتحان داده‌ای هستند و مقاومت در آن‌جا فرهنگ شده است. بسیار با اخلاق، بسیار مهربان، و مهمان‌نواز و حالا تعبیر ادبی آن این هست مثل آن فضای شیرین خرما شیرین است و مثل نخل استوار و سرافراز و مثل دریا، دریا دل و مهربان.
شریعتی: با این وصف‌تان لازم شده است حتماً ما یک جلسه‌ای خدمت‎تان برسیم و زحمت بدهیم.
حجت الاسلام صفایی بوشهری: خیلی خوب انشاالله.
شریعتی: آقا کم کم دیگر صدای قدم‌های بهار می‌آید و صدای قدم‌های ماه مبارک رمضان و ماه شعبان از نیمه که رد می‌شود در ماه رمضان هم همین حس و حال هست در ماه رجب هم همین‌طور، ماه از نیمه که رد می‌شود احساس می‌کنی فرصت دارد از دست می‌رود و آن‌هایی که زرنگ هستند تمام تلاش‌شان را می‌کنند که توشه جمع کنند و احیاناً کسری‌های‌شان را جبران کنند. در این فرصت باقی مانده‌ی ماه شعبان چه کار کنیم؟
حجت الاسلام صفایی بوشهری: بسم الله الرحمن الرحیم خداوند به انسان یک فرصت فوق العاده داده است. حیات دنیوی است این حیات ما یک فرصت است انسان چهار حیات دارد چهار تولد دارد و سه ارتحال، تولد اول او تولد جنینی است. حیات اول او حیات جنینی است ارتحال اول او ارتحال جنینی است. که از آن فضای رحم مادر متولد می‌شود در دنیا، یعنی هر ارتحال به معنای دیگرش تولد است یعنی ارتحال جنینی تولد دنیایی است. ارتحال یعنی عوض کردن یک فضا به فضای دیگر لذا می‌گویند که رحل اقامت گزید. ارتحال جنینی که حاصل می‌شود تولد دنیایی شروع می‌شود که ما در آن هستیم و یک حیات دنیایی، با ارتحال دنیوی تولد برزخی شروع می‌شود، یعنی ارتحال دنیوی ما یک نوع تولد هست. لذا انسان هیچ وقت فنا نمی‌شود فانی نمی‌شود، خداوند انسان نیافرید که فنا شود، خدا انسان را آفریده که این مراحل را طی کند و به اوج آبادانی، اوج کمال، اوج آسایش که آن فضای آخرت به بهشت هست رهنمون شود. ما در یک سیر مدام هستیم به سمت اوج نعمات الهی، این‌طور نیست که خداوند ما را بیافریند که در مشکلات متوقف شویم. ارتحال دنیایی که صورت گرفت تولد برزخی حیات برزخی، ارتحال برزخی که شد تولد اخروی است و در آن‌جا یک حیات جاودانه هست و دیگر مرگ نیست اما حیات جنینی آماده شدن جسمی انسان است. اما حیات دنیوی معماری و مهندسی شخصیتی انسان است.
شریعتی: و روح انسان.
حجت الاسلام صفایی بوشهری: همان چیزی که ما با آن حساب می‌شویم محاسبه می‌شویم این‌طور هست که وقتی که انسان حیاتش تمام شد دیگر آن‌چه هست همان است. با همان محاسبه می‌شود إن کانَ شرّ و شرّ و کان خیرً خیرة لذا این دنیا حیات دنیوی فرصت آسمانی است برای حیات پیش روی ما و همین‌طور حیاتی که در آن هستیم. اما فرصت لفُرصَةُ سَريعَةُ الفَوتِ ، و بَطِيئَةُ العَودِ فرصت‌ها دیر می‌آیند و زود از دست می‌روند لذا عمر انسان هم همین‌طور است وقتی ما نگاه می‌کنیم می‌بینیم که ده سال قبل ما مثل این‌که دیروز بود، از مسجدشان بیرون آمده بودند در همین تهران دیده بودند یک یخ فروش دارد فریاد می‌زند می‌گوید بیایید یخ بخرید که سرمایه‌ام از دست رفت شب بوده و دیگر مشتری نداشته،
شریعتی: اصل سرمایه از دست رفت.
حجت الاسلام صفایی بوشهری: بله از دست رفت. تابستان هم بوده یخ‌ها آب می‌شده این بزرگوار می‌آید می‌گوید چیست؟ می‌گوید من هر چه پول داشتم یخ خریدم فروختم مقداری از آن را مقداری از آن مانده است اگر کسی نخرد سرمایه‌ام از دست می‌رود می‌گوید چه‌قدر است؟ می‌گوید پنج تومان، پنج تومان را می‌دهد دست آن یخ فروش آن یخ فروش که حرکت می‌کند این آقا کنار یخ‌ها می‌نشیند و شروع می‌کند به گریه کردن، این یخ فروش ناراحت می‌شود برمی‌گردد می‌گوید آقا پشیمان شدید دارید گریه می‌کنید؟ می‌گوید نه من به حال خودم گریه می‌کنم که یخ تو با پنج تومان حل شد کارش، اما یخ عمر من همین‌طوری آب می‌شود و این دیگر قابل جبران نیست. رَبِّ ارْجِعُونِ لَعَلِّي أَعْمَلُ صَالِحًا فِيمَا تَرَكْتُ بگوییم خدا ما را برگردان تا کارها را درست کنیم جواب ما یک چیز است این‌طور نیست که بشود برگشت. لذا فرصت‌ها را باید خیلی غنیمت بشماریم به ویژه ماه‌هایی که خدا به آن‌ها عنایت کرده است. مثل رجب، ماه شعبان، ماه مبارک رمضان، این‌ها بهارمعنویت انسان است اصلاً بهار معنویت حیات انسان هستند این سه ماه. برخی از ماه‌ها و روزها با عنایت خدا شرایط خاص پیدا می‌کنند که به این‌ها می‌گویند که عنایات زمانیه زمان‌های خاصی هستند لذا روزه در آن‌ها ثواب فوق العاده‌ای دارد نمازها شرایط خاصی دارد از این عنایات زمانیه فوق العاده باید مواظبت کنیم یکی از آن زمان‌ها ماه معظم شعبان است اصلاً اسم آن را شعبان گذاشتند به این خاطر است که سراسر مالامال از الطاف خداست برای انسان لذا رحمت هست به همین خاطر ساحت مقدس رسول خدا(ص) گفت ماه من است چون ماه رحمت است که رحمة للعالمین.
شریعتی: رحمة للعالمین.
حجت الاسلام صفایی بوشهری: لذا فرمودند شَهْرٌ شَرِيفٌ وَ هُوَ شَهْرِي شهر با شرافتی است ماه با شرافتی است و آن ماه من است بعد می‌فرمایند  وَ حَمَلَةُ اَلْعَرْشِ تُعَظِّمُهُ و فرشتگان قدسی که حاملان عرش الهی هستند این ماه را خیلی تعریف و تعظیم می‌کنند وَ تَعْرِفُ حَقَّهُ و حقش را می‌دانند لذا ایشان ذات مقدس رسول خدا به یکی می‌گفت ماه شعبان که می‌رسید برو فریاد بزن برو ندا کن بگو شعبان شهري ماه شعبان ماه من است رحم الله من أعانني على شهري درود خدا رحمت خدا بر او باد که مرا کمک می‌کند در این ماه، خب پیامبر خدا نیازی به کمک مادی و مالی و این‌ها که ندارد ساحت مقدس رسول خدا می‌گوید مردم مثل کلامی که امیرالمومنین گفتند أِعينُونِي می‌گوید مردم مرا کمک کنید با دینداری با معنویت خودتان آن اهدافی که من داشتم از امتم شما آن را برآورده کنید اهداف من را به جا بیاورید این بزرگ‌ترین کمک برای من است به همین خاطر ماه شعبان باب الورود ماه مبارک رمضان است به همین خاطر گفتند که اگر ماه شعبان خوبی داشته باشید ممکن است ماه رمضان خوبی داشته باشید اما اگر ماه شعبان بدی داشته باشید قطعاً ماه رمضان خوبی نخواهید داشت. به همین جهت باید قدر بدانیم این ماه را و نکاتی که در این ماه خود وجود مبارک رسول خدا سفارش کردند و تمامی بزرگان اهل معرفت، عرفان آرزو می‌کردند یک سال انتظار می‌کشیدند برای ماه رجب و این ماه شعبان به ویژه ماه مبارک رمضان. اساساً آن ماه‌های دیگر این‌طور بود که قدم‌ها برمی‌داشتند به سوی این سه ماه،
شریعتی: یعنی این‌ها می‌شد مقصد.
حجت الاسلام صفایی بوشهری: بله، و ماه مبارک رجب که می‌رسید این‌ها یک حال خوشی نشاط خوشی پیدا می‌کردند ماه شعبان ارتقا پیدا می‌کرد این حال خوش و اوج آن ماه مبارک رمضان، در ماه شعبان چند سفارش ویژه هست اولین آن‌ها چون ماه رسول خداست گفتند زیاد صلوات بر محمد و آل محمّد بفرستید.
شریعتی: اللّهم صلّ علی محمّدٍ و آل محمّدٍ و عجّل فرجهم.
حجت الاسلام صفایی بوشهری: این صلوات یک چیز عادی نیست یکی از اذکاری است که دعای کلان عالم خلقت است این‌طور نیست که ما وقتی صلوات می‌فرستیم یک کار کوچک کرده باشیم سرود و دعای گسترده و وسیع عالم وجود صلوات است چون اول کسی که صلوات می‌فرستد خود خداست.
شریعتی: إِنَّ اللهَ وَ مَلائِکَتَهُ یُصَلُّونَ عَلَى النَّبِیِّ.
حجت الاسلام صفایی بوشهری: بعد جمیع فرشتگان هست یعنی صلوات کلام خداست کلام فرشتگان است.
شریعتی: و تو اقتدا می‌کنی.
حجت الاسلام صفایی بوشهری: بله، وقتی انسان صلوات می‌فرستد هم‌نوا با خدا می‌شود هم‌نوا با فرشتگان می‌شود این گروه‌های سرود هست هم‌خوانی می‌کنند ما هم‌خوانی با خدا و فرشتگان می‌کنیم جزء این دسته می‌رویم. یعنی بالا می‌رویم بالایی می‌شویم آسمانی می‌شویم إِنَّ اللهَ بعد خدا نمی‌گوید أِنّي من می‌گوید إنّ الله کلمه‌ی الله می‌آورد که مستجمع جمیع صفات خداست. ذات و صفات وَ مَلائِکَتَهُ و فرشتگان یُصَلُّونَ درزبان عربی این عبارت هم تأکید دارد چون با إنَّ هست و هم استمرار دارد چون زمان مضارع هست یُصَلُّونَ عَلَى النَّبِیِّ بعد می‌فرمایند یُصَلُّونَ عَلَى النَّبِیِّ این پیامبر، یا أَیُّهَا الَّذینَ آمَنُوا همه نمی‌توانند هم‌نوا با ما بشوند یا أَیُّهَا الَّذینَ آمَنُوا فقط مومنان، که در این فضای دعا و این هم‌خوانی آسمانی صلوات این‌ها می‌توانند هم‌نوا بشوند یا أَیُّهَا الَّذینَ آمَنُوا صَلُّوا عَلَیْهِ شما هم مومنان بیایید با ما یعنی ما صلوات می‌فرستیم عقب از خداوند و فرشتگانیم. آن‌ها جلوتر از ما هستند خدا جلوتر از ما است فرشتگان جلوتر از ما هستند می‌گوید شما هم بیایید این افتخار نصیب شما هم می‌شود صَلُّوا عَلَیْهِ وَ سَلِّمُوا تَسْلیما یعنی هم درود بفرستید هم سلام بفرستید لذا این صلوات یک ذکری است که در ماه شعبان ویژگی دارد و اگر شما ملاحضه بفرمایید صحیفه‌ی مبارکه‌ی سجادیه و تمامی دعاهایی که از اهل بیت می‌رسد با صلوات آغاز می‌شود و با صلوات ختم می‌شود. و ساحت مقدس رسول خدا(ص) یک نکته‌ای دارند می‌فرمایند وَحَيْثُ مَا كُنْتُمْ هر جا بودید فَصَلُّوا عَلَيَّ صلوات بفرستید فإنَّ صلاتَكُم تَبلُغُني صلوات شما به من می‌رسد یعنی وقتی ما یک صلوات می‌فرستیم پیامبر خدا متوجه م‌یشود فلانی یک صلوات برای من فرستاده است دعا کرده است، و شما می‌دانید که ساحت مقدس رسول خدا و اهل بیت این‌طور نیستند که انسان کاری برای‌شان انجام بدهد و آن‌ها جواب ندهند این خیلی نکته‌ی مهمی است هر چه بکاریم همان بدرویم، هر چه بگوییم همان بشویم. اگر ما دورد بر رسول خدا می‌فرستیم و اهل بیت آن‌ها هم درود بر ما می‌فرستند. یک روزی انس بن مالک خردسال بودند کنار پیامبر زندگی میکردند خدمت به پیامبر میکردند میگوید من خدمت ایشان رسیدم دیدم پیامبر آنقدر خوشحال هستند و مسرور که من این مدت که خدمت ایشان بودم...
شریعتی: که ایشان را اینطوری ندیده بودم‌.
حجت الاسلام صفایی بوشهری: این‌طوری ندیده بودم خیلی مسرور بودند خیلی خوشحال بودند گفتم آقا چه‌طور شده این‌قدر خوشحالید شما؟ گفت: جبرئیل این‌جا بود و یک نکته‌ای به من گفت که من خیلی خوشحال شدم برای امّتم، جبرئیل به من گفت که خداوند این نکته را گفته است که شما به پیامبر این را برسان مَن صلَّى عليك هر کسی یک صلوات برایت بفرستد صلّي اللهُ له بها عشرَ صَلَوات من خدا ده بار برایش صلوات می‌فرستم.
شریعتی: اللّهم صلّ علی محمّدٍ و آل محمّدٍ و عجّل فرجهم.
حجت الاسلام صفایی بوشهری: ما یک صلوات انسانی می‌فرستیم برای پیامبر خدا، و محا عنه عشرَ سيئاتٍ، ده گناه را از آن‌ها بر می‌دارم. گناهانی که هر کدامش می‌تواند روز قیامت انسان را دچار چالش‌های جدی حیات خاص آخرت کند وَ کَتَبَ لَه عَشرَ حَسَنات ده حسنه هم برایش می‌نویسم.
شریعتی: یک صلوات و این همه برکت!
حجت الاسلام صفایی بوشهری: آن هم از ناحیه‌ی خدا، بنابراین صلوات یک ذکر عادی نیست یک هدیه‌ی آسمانی خداوند است به انسان...
شریعتی: به امت پیغمبر.
حجت الاسلام صفایی بوشهری: که در مسیر قدردانی از رسول خدا و درود بر او فرستادن و اهل بیتش دارای یک مقام عرشی شود و هم‌نوا با خدا و فرشتگان شود لذا ساحت مقدس ایشان فرمودند که تمامی اعمال انسان که انسان ملاحضه کند می‌بیند این دکر صلوات کارها می‌کند و در یک فضایی یکی از بزرگان این‌طور کشف کرده بودند که یکی از عرفا و بزرگان دیگر در برزخ دارای مقام ویژه‌ای هستند و ایشان در دنیا در ردیف بزرگان دیگر بودند خیلی متفاوت نبودند سؤال کردند این‌چنین مقامی را شما چه‌طور پیدا کردید؟ گفته بود صلوات بر محمّد و آل محمّد زیاد می‌فرستادم.
شریعتی: اللّهم صلّ علی محمّدٍ و آل محمّدٍ و عجّل فرجهم.
حجت الاسلام صفایی بوشهری: به همین خاطر امام باقر(ع) می‌فرمایند: أثقَلُ ما يُوضَعُ في المِيزانِ سنگین‌ترین چیزی که گذاشته می‌شود يَومَ القِيامَةِ الصَّلاةُ على محمّدٍ و عَلى أهلِ بَيتِهِ.
شریعتی: اللّهم صلّ علی محمّدٍ و آل محمّدٍ و عجّل فرجهم. شاید همین‌جاست حاج آقا که یک روایتی داریم از نبی مکرم اسلام که بخیل واقعی آن کسی است که نامم برده می‌شود صلوات نمی‌فرستد. کلی برکت می‌خواهم به تو بدهم و تو می‌گویی من نمی‌خواهم با صلوات نفرستادن.
حجت الاسلام صفایی بوشهری: بخل انسان، لذا فرمودند: إنَّ أبخَلَ الناسِ مَن ذُكِرتُ عِندَهُ و لَم يُصَلِّ عَلَيَّ که به خودش لطمه بزند بخل به خودش.
شریعتی: این همه برکت و بخل به خودت.
حجت الاسلام صفایی بوشهری: بله، و خودش را در یک شرایطی قرار بدهد که دارای این همه کمالات و صفات. نکته‌ای هست در این‌جا خود صلوات غیر از این آثار وضعی ثوابی دارای یک ویژگی خاص هست که به آن آثار وضعی روحی انسان هست. وقتی انسان صلوات می‌فرستد با نشاط است. بزرگان اهل معرفت می‌گویند یک آرامش خاص در انسان دست می‌‌دهد لذا می‌گویند حدیث داریم وقتی غضب می‌کنید صلوات بفرستید. این صلوات هست که غضب شما را کنترل می‌کند آرامش قلب به شما می‌دهد شما را در یک فضایی قرار می‌دهد که فراتر از زمین هستید. چون انسان وقتی زمینی است خیلی درگیر این امور هست وقتی صلوات می‌دهد می‌رود به سمت خدا و فرشتگان.
شریعتی: وقتی شلوغ که می‌شد دعوا می‌شد قدیمی‌ها می‌گفتند صلوات بفرستید.
حجت الاسلام صفایی بوشهری: بله به همین خاطر هست. یک آرامش، یک نشاط روحی، نصیب انسان می‌شود و از آثار دیگرش این است که وقتی انسان صلوات می‌فرستد خدا حتماً اجابت می‌کند. نگاه می‌کند بعدش این بنده‌ام چه می‌خواهد؟ فرمودند هر وقت حاجتی دارید اول صلوات بفرستید این دستور العمل علوی هست امیرمومنان گفته است اول صلوات بفرستید آخر هم صلوات بفرستید، وسط دعا کنید. خداوند ارحم الرّاحمین است که اول و آخر دعا را قبول کند آن وسط را قبول نکند؟ همه را می‌بیند.
شریعتی: در رودروایسی خدا آن وسط قرار می‌گیرد.
حجت الاسلام صفایی بوشهری: همه را می‌بیند لذا این صلوات دارای این‌چنین برکاتی است که خدا نصیب کرده و ماه شعبان ماه صلوات است لذا صلوات خاصه هست که عند الزوال قبل از غروب گفتند این‌ها را بخوانید.
شریعتی: صلوات شعبانیه.
حجت الاسلام صفایی بوشهری: بله، از آن طرف هم گفتند یکی از اذکار روزانه‌ی شما همین صلوات باشد و بسیار سفارش شده است به صلوات فرستادن. این صلوات دارای یک فضای معرفتی هم هست چون وقتی انسان می‌گوید اللّهمَّ یعنی خدا هست، خدا می‌شنود، مخاطب من خدا است، من هم از خدا میخواهم ببینید یک کلاس هست یک مدرسهی معرفتی است.
شریعتی: خودش یک مکتب است.
حجت الاسلام صفایی بوشهری: بعد گفته می‌شود اللّهمَّ صلّ علی محمّدٍ و آل محمّد خدایا من قدردان رسول خدا هستم می‌دانم هر چه خیرات و برکات است از ایشان است و از خاندان ایشان است قدرشناس هستم. وقتی انسان قدرشناس بود می‌داند قدر پیامبر و اهل بیت را، یعنی در طریق معرفت به مقام نبوت و امامت دارای درک هست دارای معرفت هست، و از آن طرف وقتی دعا می‌کند برای آن‌ها یعنی خدایا من قدردان این نعمت هستم  لئن شكرتم لأزيدنكم ولئن كفرتم إن عذابي لشديد و من قدردان هستم لذا وقتی قدر پیامبر خدا را بدانیم قدر اهل بیت(ع) را بدانیم خدا می‌گوید این‌ها قدرشناس هستند لذا مجدداً برکات به آن‌ها بدهم این‌ها قدر می‌دانند لئن شكرتم لأزيدنكم یکی از مصادیق شکر نعمت پیامبر و اهل بیت(ع) همین صلوات بر محمّد و آل محمّد است
شریعتی: اللّهم صلّ علی محمّدٍ و آل محمّدٍ و عجّل فرجهم.
حجت الاسلام صفایی بوشهری: نکته‌ی دیگری که در ماه شعبان هست
شریعتی: یعنی این فرصت باقی مانده برای صلوات است استفاده کنیم و مغتنم بشماریم.
حجت الاسلام صفایی بوشهری: بله، و حتی باید جبران هم بکنیم کسری‌ها را، لذا امام سجاد(ع) یک طرحی ارائه کردند و آن این بود اگر ما صلوات بفرستیم یک دانه هست لذا فرمودند که اللّهمَّ صلِّ علی محمّدٍ و آل محمّد بعدد ما احاط به علمک یعنی یک دانه صلوات...
شریعتی: در بی‌نهایت.
حجت الاسلام صفایی بوشهری: در بی‌نهایت و شیوه‌های دیگر، لذا گفتند...
شریعتی: كما صَلَّيْتَ على إبراهيم و آل ابراهیم.
حجت الاسلام صفایی بوشهری: و تمام این ضریب‌ها را راهنمایی کردند چون یک ذکری است که انسان هر چه بگوید کم گفته است. به همین جهت گفتند که شما این الفاظ را اضافه کنید که به صلوات‌تان ضریب بدهید. آن‌ها را بالا ببرید. آن‌ها را گسترده‌تر کنید لذا این نکته هم امام سجاد(ع) ارائه فرمودند. یکی دیگر از نکاتی که در ماه شعبان بسیار مهم است و سفارش شده استغفار و توبه هست. ببینید ما همیشه توبه را از نگاه منفی به آن ملاحضه میکنیم. یک گناهی کرده یک خطایی کرده است میگوییم که توبه کن که خدا گناهت را ببخشد یعنی نگاهمان به توبه، خود توبه نیست. به آن گناه هست، به همین خاطر ما فکر میکنیم شخص تائب یک شخص خوبی نیست شخص گناهکاری است یک گناه، ده گناه، بیست گناه کرده است حالا توبه می‌کند دیگر، نگاه خدا این نیست خداوند میگوید کسی که توبه کرد محبوب من است إِنَّ اللَّهَ يُحِبُّ التَّوَّابِينَ به خود توبه نگاه می‌کند نه به گناه قبلی، این خیلی عظمت الهی است که انسانی که گناه کرده هر نوع گناهی...
شریعتی: دیگر به گذشته کاری ندارد.
حجت الاسلام صفایی بوشهری: به هر مقداری خدا می‌گوید من اصلاً آن را نمی‌بینم من این توبه را می‌بینم چون توبه کردی محبوب من هستی. می‌گوید خدایا گناهان قبلم؟ می‌گوید: اصلا نگاه به آن نکن من الان تو را می‌بینم که دستت را دراز کرده‌ای و زبانت را باز کرده‌ای و چشمت را به من دوخته‌ای من این را می‌بینم. تو تائب هستی محبوب من هستی و من تواب هستم این‌طور نیست که من تنها تو توبه کنی قبول کنم هر کسی که گناه کرده است گناهش را نمی‌بینم، اگر توبه کند من توبه‌ی او را می‌بینم گناه او را نمی‌بینم لذا یکی از اسماء ذات اقدس باری تعالی غفور و غفار است، غفور و غفار یعنی کسی که اصلاً آن شیء منفی را نمی‌بیند آن خوب را می‌بیند لذا خدا توبه را می‌بیند گناه را نمی‌بیند به همین جهت خداوند در قرآن را شما نگاه کنید بحث توبه یک دریایی از محبت و رحمت خداوند است. إِنِّي لَغَفَّارٌ لِمَنْ تابَ وَ آمَنَ وَ عَمِلَ صالِح می‌گوید من غفار هستم غفار مبالغه در غفران و رحمت است بعد می فرمایند که وَاللَّهُ يُرِيدُ أَنْ يَتُوبَ عَلَيْكُمْ اصلاً اراده‌ی خداوند این است...
شریعتی: که شما برگردید.
حجت الاسلام صفایی بوشهری: برگردید که من هم برگردم ولی من این‌طور نیست که برگردم من انتظار شما را می‌کشم ماه شعبان، ماهی است که انسان چند روز دیگرش می‌خواهد برود ضیافت الهی، مهمان خدا است مهمان خدا باید به سمت ماه مبارک رمضان برود کسی که گناه می‌کند، پشت به ماه مبارک رمضان به ضیافت که دارد از آن طرف می‌رود خداوند صدایش می‌کند می‌گوید: برگرد تُوبُوا إِلَى اللَّهِ تَوْبَةً نَصُوحًا برگرد، تیره کردی آب را دیگر مکن. آب را در زندگی تیره کردی، گناه کردی، دیگر نکن، بیا. یک حدیثی است از رسول خدا صلی الله علیه و آله و سلم این حدیث خیلی عجیب است می‌گوید: لَلَّهُ أفْرَحُ بتَوْبَةِ عَبْدِهِ خداوند بسیار خشنودتر است به خاطر این‌که بنده اش توبه کرده است. العَقِيمِ الْوَالِدِ از انسان عقیم، نازایی که پدر شده است چه‌قدر انسان بعد از ده سال، بیست سال انتظار فرزند داشتن چه‌قدر ذوق می‌کند خوشحال می‌شود می‌گوید وقتی که بنده توبه می‌کند خدا از آن شخصی که خداوند بعد از سال‌ها به او فرزندی داده خوشحال‌تر و خشنودتر است. و من الضّال الواجد انسان یک چیزی را گم کرده است قیمتی را گم کرده است یک‌باره پیدا می‌کند چه‌قدر خوشحال می‌شود، ببینید حضرت یعقوب وقتی حضرت یوسف را پیدا کرد چه‌قدر خوشحال شد چشمش روشن شد خدا می‌گوید من از او هم خوشحال‌تر می‌شوم وقتی بنده‌ام از گناهی که کرده توبه کند و من الضّال الواجد و من الظّمآن الوارد انسان تشنه در بیابان چه‌قدر به او سخت می‌گذرد یک‌باره چشمه‌ای گوارا پیدا کند چه‌قدر خوشحال می‌شود، می‌گوید من از آن هم خوشحال‌تر می‌شوم اگر بنده‌ام توبه کند خدا، خدایی در حق ما می‌کند ما هستیم که خوب...
شریعتی: بندگی نمی‌کنیم.
حجت الاسلام صفایی بوشهری: بندگی نمی‌کنیم خداوند می‌گوید شما خودتان را در دایره‌ی محبت من قرار دهید که بارش رحمت و محبت هم شامل حال شما شود من گاهی مثال می‌زنم می‌گویم بچه‌ها می روند یک جوجه یک روزه می‌خرند خیلی علاقه دارند اولین چیزی که برایش بعد از خریدش ملاحظه می‌کنند آن را درون یک جعبه می‌گذارند که یک جایی داشته باشد بعد به آن آقا می‌گویند غذای این را هم داری؟ یک مقداری می‌خرند و کنارش می‌گذارند آب هم برایش می‌گذارند و این جعبه را سوراخ می‌کنند تا هوا هم بیاید. شب یا نیمه شب یک سری به او می‌زنند ببینند اوضاعش چه‌طوری است، یک بچه‌ی کوچک آ‌ن‌قدر به آن جوجه‌ای که برای او شده...
شریعتی: رسیدگی می‌کند و حواسش است.
حجت الاسلام صفایی بوشهری: خداوند به مخلوقش رسیدگی نمی‌کند؟ ما خودمان را در فضای حالا تعبیر بعضی بزرگان ما در این کارتون قرار نمی‌گیریم اگر ما خودمان را در دایره‌ی لطف و محبت خدا با ایمان و تقوا و اخلاق قرار دهیم خداوند می‌گوید نَحْنُ أَوْلِيَاؤُكُمْ فِي الْحَيَاةِ الدُّنْيَا وَفِي الْآخِرَةِ  در دنیا و آخرت من خودم سرپرست‌تان می‌شوم همه‌ی کارهای‌تان را خودم مدیریت می‌کنم. ما از خدا دور می‌شویم از آن دایره‌ی محبت دور می‌شویم خودمان را دور می‌کنیم، صید می‌شویم، صید دنیا می‌شویم، صید جاذبه‌هایش می‌شویم خودمان خدا را رها می‌کنیم.
شریعتی: خیلی جاها احساس می‌کنیم که خودمان از پس آن بر می‌آییم.
حجت الاسلام صفایی بوشهری: ولی خدا همیشه در انتظار ما است، ما را مرتب صدا می‌زند برگردید تُوبُوا إِلَى اللَّهِ تَوْبَةً نَصُوحًا توبه کنید و این خیلی مهم است ما اگر خدا را بشناسیم و در محاسبات زندگی‌مان حساب اصلی برای خدا باز کنیم مطمئن باشیم که خداوند همه امورمان را متکفل می‌شود و ما را از این بحران‌ها نجات می‌دهد مشکل انسان الان این است که خدایی زندگی نمی‌کند، عالم دنیا مشکل اصلی‌اش این است که خدایی زندگی نمی‌کند لذا دچار بحران شده است جنگ‌ها، تعرض‌ها...
شریعتی: به حد خودش هم قانع نیست.
حجت الاسلام صفایی بوشهری: به همین جهت شما می‌بینید اگر ما خدایی زندگی کنیم همه در کنار هم خواهیم بود با صلح، با معنویت، با پیشرفت، با عدالت، اما اگر خدایی زندگی نکنیم به خودمان واگذار می‌شویم آن وقت دچار بحران‌های سخت دنیا می‌شویم لذا گفتند ماه شعبان ماه توبه است وَ مَنْ لَمْ يَتُبْ فَأُولئِكَ هُمُ الظَّالِمُونَ کسی که توبه نکند به خودش ظلم کرده است خدایی که این‌طور خشنود می‌شود، شما ملاحظه کنید یک پدر بچه‌اش قهر می‌کند از منزل بیرون می‌رود این بچه مدتی می‌رود بعد متوجه می‌شود جایی ندارد، کسی ندارد، در معرض بسیاری خطرات است وقتی برمی‌گردد در را می‌زند پدر در را باز می‌کند، بیش از آن‌که آن بچه خوشحال شود که پدر او را راه داده است، پدر خوشحال می‌شود که او برگشته است. خدا هم همین‌طور است آن‌قدر به انسان محبت دارد كَتَبَ رَبُّكُمْ عَلَىٰ نَفْسِهِ الرَّحْمَةَ خداوند برای خودش تصویب کرده است که من به این گروه انسان‌ها رحمت ویژه داشته باشم لذا رحمت للعالمین برایش می‌فرستد پیامبر رحمت را می‌فرستد. لذا توبه یک تحول بنیادین در ساختار شخصیت انسان است یک کار بزرگ الهی، عرفانی و انسانی است لذا انسان که توبه می‌کند متحول می‌شود کسی که تحول پیدا کرد این شخص دیگر تجربه هم کرده بدی‌ها را و آثارش را دیده است دیگر مرتکب نمی‌شود لذا وقتی برمی‌گردد به سوی بندگی خدا و زندگی خدایی کردن...
شریعتی: انگار دوباره متولد شده است.
حجت الاسلام صفایی بوشهری: لذا خداوند می‌گوید که متحول شده است. لذا این محبوب من است إِنَّ اللَّهَ يُحِبُّ التَّوَّابِينَ من این‌ها را دوست دارم. نه این‌که این‌ها خدا را دوست دارند خدا این‌ها را دوست دارد.
شریعتی: ما می‌شویم محبوب.
حجت الاسلام صفایی بوشهری: محبوب خدا، لذا کسی که محبوب خدا شد از آثار عالیه‌ی محبت خدا بهره‌مند می‌شود شما در ادبیات عرفانی ملاحظه کرده‌اید این مرغ چمن حالا تعبیر بلبل است خیلی گل را دوست دارد لذا تا از آشیانه‌اش بیرون می‌آید اول صبح اطراف گل می‌رود و می‌گردد، بال می‌زند، می‌خواند، چون گل را دوست دارد اما این گل با بال زدن‌ها آن‌طرف‌تر می‌رود فاصله می‌گیرد آن طرف مرغ باز هم بال می‌زند و گل آن طرف‌تر می‌رود.
صـبـحدم مـرغ چمــن بـا گـل نـورسـتــه بگفت
ناز کم کن که در این باغ بسی چون تو شکفت
چرا این‌قدر ناز می‌کنی؟
شریعتی: فکر نکن فقط خودت هستی.
حجت الاسلام صفایی بوشهری: گـل بخـنــدید که از راسـت نرنجـیـم ولی
هیچ عاشق سخن سخت به معشوق نگفت
وقتی که خدا محب انسان شد سخن سخت به انسان نمی‌گوید. نمی‌گوید تو باید عذاب ببینی. تو باید فلان‌ طور سخت شوی،
شریعتی: اتفاقا آن گذشته را که پاک می‌کند هیچ، تبدیل هم می‌کند.
حجت الاسلام صفایی بوشهری: إن الحسنات يذهبن السيئات به همین خاطر وقتی که محب محبوبی داشته باشد تمام نگاهش به محبوبش است. انسان تائب محبوب خداست سخن سخت دیگر محب نمی‌گوید چون خداست و همه چیز را برایش فراهم می کند، حفظش می‌کند، مگر این‌که دوباره خودش دچار سقوط شود و خود پشت کند لذا وقتی انسان تائب شد خداوند به هیچ صورت، بدی‌های او را نمی‌بیند. مجنون قیس بن ملوح، در ادبیات عرفانی ایران و کشورهای عربی هست فوق‌العاده لیلی را دوست داشت حتی می‌رفت پای سگ کوچه‌های لیلی را می‌بوسید می‌گفت پاسبان کوچه‌ی لیلی است، این. می‌رفت در صف شیر فروشی خانه‌ی‌ لیلی می‌ایستاد تا به او می‌رسید لیلی کاسه‌ی او را می‌گرفت به همه شیر می‌داد کاسه‌ی او را می‌شکست. خوشحال می‌شد می‌گفت: اگر با دیگرانش بود میلی چرا کاسه‌ی مرا بشکست لیلی؟ خوشحال بود شعر می‌گفت:
تاَللهِ يـا ظَبْيـاتِ القـاعِ قُلنَ لَنـا
 ليلاى مِنكُنَّ اَم ليلي مِنَ البَشَر
آهوان بیابان به من بگویید که لیلا از طایفه‌ی شما است یا از طایفه ما است که این‌طور فرار می‌کند از ما؟ یکی از خلفا وقتی شعرهای مجنون را شنید گفت: لیلی را بیاورید ببینیم که چه هست این‌قدر این را مجنون کرده است؟ این‌طوری قیس را مجنون کرده و این حال به او دست داده است؟ رفتن ایشان را آوردند، دیدند یک خانم عادی است، خیلی هم شرایط ویژه‌ای ندارد. دستور داد مجنون را آوردند...
شریعتی: که تو عاشق چی چیز این شده‌ای؟
حجت الاسلام صفایی بوشهری: خود این خلیفه هم کنیزان بسیاری داشت به مجنون گفت که من حاضرم هر یکی از کنیزان را که بخواهی به تو بدهم خیلی زیباتر از این است، چرا خودت را وابسته به این کردی؟ لذا به مجنون گفت: ما به هر جا نگاه می‌کنیم یک مشکل می‌بینیم.
لیـلی گـرچه در چشـم تو حـوری است
زهر عضوی ز اندامش قصوری است
چو مجنون این سخن بشنید آشفت
در آن آشفتـگی خنــدان شد وگفت
اگـر در کاســه‌ی چشـمم نشــیـنی
به جـز خـوبی لیــلی هیـچ نبـیـنی
چون محبوبش بود کسی هم که محبوب خدا شود، خدا هیچ بدی را نمی‌بیند، خوبی دیده می‌شود.
شریعتی: فقط خوبی‌هاست که دیده می‌شود. بسیار خوب آقا خیلی ممنون و متشکرم خیلی نکته‌های خوبی شنیدیم انشاالله اهل توبه شویم، اهل استغفار شویم، اهل صلوات بشویم که از فرصت باقیمانده‌ی ماه شعبان المعظم بهره‌مند شویم. آیات را بشنویم در دقایق پایانی برمی‌گردیم و خدمت شما و حاج آقای صفایی عزیز خواهیم بود.
اللّهُمَّ صلّي علی محمّدٍ و آله محمّد
صفحه241 قرآن کریم
اللّهُمَّ صلّي علی محمّدٍ و آله محمّد
شریعتی: اللّهُمَّ صَلِّ عَلی مُحَمَّد وَآلِ مُحَمَّد وَعَجِّل فَرَجَهُم اَللّهُمَّ اِنْ لَمْ تَکُنْ غَفَرْتَ لَنا فیما مَضى مِنْ شَعْبانَ فَاغْفِرْ لَنا فیما بَقِىَ مِنْهُ. انشاالله که حال دل‌تان خوب باشد با صلوات و توبه و استغفار و انشاالله نبی مکرم اسلام هم دست ما را بگیرد با طهارت و پاکی به ماه مبارک رمضان برساند. آقا در خدمت شما هستیم حسن ختام فرمایشات شما را خواهیم شنید.
حجت الاسلام صفایی بوشهری: خواهش می‌کنم یکی دیگر از نکاتی که در ماه شعبان بسیار مهم است روزه گرفتن است.
شریعتی: سنت پیغمبر است.
حجت الاسلام صفایی بوشهری: در این ماه بوده و روزه‌داری دارای آثار و برکات بسیار زیادی است که انسان را از فضای وابستگی به جاذبه‌های دنیا به سمت تعالی شخصیت و تسلط بر خود می‌رساند لذا فرمودند: که اگر شما روزه بگیرید یا أَیُّهَا الَّذینَ آمَنُوا کُتِبَ عَلَیْکُمُ الصِّیامُ کَما کُتِبَ عَلَی الَّذینَ مِنْ قَبْلِکُم لَعَلَّکُم تَتَّقُون روزه موجب این خواهد شد که شما دارای قدرت مخالفت با گناه شوید قدرت مقابله با جاذبه‌های گناه شوید. روزه این‌چنین آثار و برکاتی دارد لذا بسیار مهم است روزه داری در این ماه مبارک و دیگری دعا، لذا در ماه شعبان خیلی دعا وارد شده است و ذات اقدس باری تعالی خودش گفته است مَا یَعْبَأُ بِكُمْ رَبِّی لَوْلَا دُعَاؤُكُمْ اگر شما اهل دعا نباشید معلوم است اهل خدا نیستید و من هم اعتنایی به شما نمی‌کنم لذا دعا بال پرواز انسان است از فضای دنیا به خود به عرش الهی و هم کلامی با ذات اقدس باری تعالی است. لذا ما هر چه دعا کنیم نشان از معرفت بیشتر ما و ایجاد زمینه برای نزول رحمت خدا است لذا ماه شعبان ماه دعا است.
شریعتی: بسیار خوب، خیلی خوب، خیلی ممنونم از توجه و همراهی و لطف‌تان حتماً در دعاها برای ما دعا کنید برای همه‌ی خانواده‌ی بزرگ و صمیمی سمت خدا و در راس آن‌ها برای آمدن آن بهار واقعی روزگار که همه‌ی ما چشم به راه او هستیم. آقا خیلی ممنون و متشکرم شما هم دعا بکنید و انشاالله دوستان و عزیزان‌مان آمین بگویند.
حجت الاسلام صفایی بوشهری: اللهم صل علی محمد و آل محمد و عجل فرجهم خدایا ظهور آقا امام زمان را تعجیل بفرما(الهی آمین) دعای خیرش نصیب ما بگردان(الهی آمین) خدایا در این ماه به ما توفیق دعا، توبه، صلوات، روزه و اموری که ما را ما را آماده می‌کند برای ضیافت الله مرحمت بفرما(الهی آمین) شهدا، امام شهدا، رفتگان این مردم عزیز با شهدای کربلا محشور بفرما(الهی آمین) خدایا طول عمر باعزت به مقام معظم رهبری عنایت بفرما(الهی آمین) حاجت همه‌ی مردم خدایا ریز، درشت هر که هست همه مخلوق خدا هستند خدایا برآورده بگردان(الهی آمین) مریض‌های اسلام همه‌ی مریض‌های جامعه‌ی انسانی همه را شفای عاجل  عنایت بفرما(الهی آمین) حسن عاقبت به همه‌ی ما مرحمت بفرما(الهی آمین) والسلام علیکم و رحمة الله و برکاته.
شریعتی: و علیکم السلام خیلی از شما ممنونم و متشکرم خیلی ممنون و سپاسگزارم از لطف و عنایت‌تان.
صبحی گره از زلف تو وا خواهد شد
راز شـب تــار بـرمـلا خــواهـد شــد
تــو آیــه‌ی وحــدتـی کـه بـا آمــدنـت
هر قطب نمــا قـبـلـه نمــا خواهد شد
تا سلامی دوباره و دیداری دوباره. خیلی از شما ممنون و متشکرم.
اَللهمَّ کُن لولیَّک الحُجةِ بنِ الحَسَنِ صَلَواتُکَ عَلَیهِ وَ عَلی ابائهِ فی هذهِ السّاعةِ، وَ فی کُلّ ساعَة وَلیّا وَ حافظاً وقائِداً وَ ناصِراً وَ دَلیلاً وَ عَیناً حَتّی تُسکِنَهُ اَرضَکَ طَوعاً وَ تُمَتّعَهُ فیها طَویلاً

ارسال دیدگاه


ارسال

جهت مشاهده دیدگاه های کاربران کلیک نمایید

دیدگاه ها