برنامه سمت خدا
ويژه برنامه ختم قرآن مجيد در حرم امام رضا(ع)
با حضور کارشناسان برنامه
97-12-02
شريعتي: بسم الله الرحمن الرحيم، اللهم صل علي علي بن موسي الرضا المرتضي بعدد ما احاط به علمک.
گاهي دلم به سمت خدا ميبرد مرا *** يعني به آستان رضا ميبرد مرا
مثل کبوتري که به پرواز آمده است *** تا کوي دوست بال دعا ميبرد مرا
تا محضر سپيده هشتم به صد اميد *** ايمان جدا و عشق جدا ميبرد مرا
از خود در اين حرم به خدا ميتوان رسيد *** اين جذبه از کجا به کجا ميبرد مرا
آن پرچمي که دست تکان ميدهد به ناز *** تا صحن سيدالشهداء ميبرد مرا
اشکم که رنگ لاله شود يا ابالحسن *** با خود به دشت کرب و بلا ميبرد مرا
سلام ميکنم به همه مخاطبان عزيز، همراهان هميشگي برنامه سمت خدا، اينجا مشهد الرضا، تکهاي از بهشت است. امروز زائر مشهد شديم کنار امام رئوفمان در جمع مردم عزيز، زائران و مجاوران حرم رضوي، خواهران و برادران عزيز و نازنينمان، اينجا رواق امام خميني حرم امام رضاست. در اختتاميه پنجمين دوره از ختم قرآن برنامه سمت خدا و در آستانهي دهمين سالگرد برنامه سمت خدا از حرم امام رئوفمان به همه شما سلام ميکنم. در ابتداي برنامه يک تشکر و تقدير ويژه از همه دوستاني که دست به دست هم دادند تا بتوانيم از اينجا به شما سلام کنيم. خواهران و برادراني که از جاي جاي ميهن پهناور اسلامي مهمان امام رضا هستند و به شوق زيارت حضرت و حضور در برنامه محفل ما را مزين و منور کردند. انشاءالله امروز مراسم قرعه کشي زيارت اوليهاي کربلاي معلي هم انجام خواهد شد. به برکت هشتمين خورشيد در محضر هشت تن از کارشناسان عزيز هستيم، منتهي در دو بخش خدمت کارشناسان خواهيم بود. در بخش اول در خدمت حاج آقاي لقماني، حاج آقاي ماندگاري، حاج آقاي نظري منفرد، حاج آقاي حسيني قمي خواهيم بود.
حاج آقاي ماندگاري: سلام عليکم و رحمة الله، بسم الله الرحمن الرحيم، خدا را شکر ميکنيم که به ما توفيق داد چهل سالگي انقلابمان را ببينيم به کوري چشم دشمنان، خدا را شکر عليرغم همه مشکلات به ما توفيق داد دهمين سال برنامه موفق برنامه سمت خدا را ببينيم و خدا را شکر که به ما توفيق حضور در محضر آقا و ولي نعمتمان علي بن موسي الرضا را عنايت کرد. همه نعماتي که خدا به ما عنايت کرده جاي شکر دارد، پس با همديگر بگوييم: الحمدلله رب العالمين، به شکرانه اين همه لطف خدا، چهل سال نعمت حاکميت ولايت، اين همه برکات و دستاوردها، اين همه توفيق زيارت، يک صلوات محمدي عنايت کنيد. بعضي از بنده و کارشناسان سؤال ميکنند، ميشود بگوييد: شاخصه سمت خدا چيست؟ اين برنامه نامش سمت خداست ولي سمت و سوي خدا شاخصههايي دارد. من به امام رضا توسل کردم ديدم حضرت با زيارت امين الله به من پاسخ دادند. همه با زيارت امين الله مأنوس هستيد، از آن بخشي که شروع ميشود، «اللَّهُمَّ! فَاجْعَلْ نَفْسِي مُطْمَئِنَّةً بِقَدَرِكَ رَاضِيَةً بِقَضَائِكَ» يکي از اتفاقات خوبي که در حرم ميافتد اين است که زيارت امين الله دسته جمعي خوانده ميشود که از زيارات پر معنا و پر محتواست و جانشين زيارت جامعه کبيره است. من از فراز زيارت امين الله سه شاخصه ميخواهم بگويم. چون امام رضا فرمود: «فَإِنَّ النَّاسَ لَوْ عَلِمُوا مَحَاسِنَ كَلامِنَا لاتَّبَعُونَا» (بحارالانوار، ج 2، ص 30) مردم اگر شيريني، زيبايي، جذابيت، پر مغزي کلام اهلبيت که همان کلام خدا و پيغمبر و اهلبيت شامل ميشود، بفهمند و بچشند و درک کنند حتماً تبعيت ميکنند. شاخصه سمت خدا چيست؟ 1- «اللَّهُمَّ! فَاجْعَلْ نَفْسِي مُطْمَئِنَّةً بِقَدَرِكَ رَاضِيَةً بِقَضَائِكَ» راضي باشيم به آنچه خدا براي ما مقدر کرده است. قرار نيست خدا با ما تنظيم شود، قرار است ما با خدا تنظيم شويم. لذا همه شما اين شعر را بلد هستيد. يکي درد و يکي درمان پسندد. يکي وصل و يکي هجران پسندد. مؤمن، کسي که در مسير خدا حرکت ميکند، از درمان و درد و وصل و هجران، پسندد آنچه را جانان پسندد.
شرايط براي ما متفاوت است، يکي شرايط سلامت است، بگوييم: الحمدلله، راضي هستم به رضاي خدا، يکي مريضي است. يکي معلوليت است، يکي فقر است، يکي ثروت است. يکي فراق است، يکي معيت است. در هر وضعيتي که بوديم، راضي باشيم به مقدرات الهي، شاکر باشيم که خدا در قرآن در باب اين دو وصف زيبا، به عنوان شاخصه اول به عنوان شکر ميفرمايد: «وَ قَلِيلٌ مِنْ عِبادِيَ الشَّكُورُ» (سبأ/13) خدا ميفرمايد: شاکرين کم هستند و نق زنها زياد هستند. امروز شرايط مملکت ما شرايط مساعدي نيست ولي خوشا به حال کساني که هروقت ميپرسيم: اوضاع چطور است؟ بگويند: الحمدلله علي کل حال، الحمدلله علي کل نعمة، الحمدلله علي ما انعم! اين اولين شاخصه سمت خداست. راضي باشيم و شاکر، اهلبيت در هر شرايطي بودند، امام حسين در سختترين شرايط فرمودند: «الهي رضاً بقضائک» حضرت زينب و برادرش امام حسين در سختترين شرايط فرمودند: «ما رأيت الا جميلا» اولين شاخصه سمت خدا اين است که بگويي: راضي هستم به رضاي خدا. يکي از ويژگيهاي خوبان را خدا اينطور معرفي کرده است «رَضِيَ اللَّهُ عَنْهُمْ وَ رَضُوا عَنْهُ ذلِكَ الْفَوْزُ الْعَظِيمُ» (مائده/119) اگر من ناراضي باشم در برنامه سمت خدا هستم ولي جهتم سمت خدا نيست. جهت سمت خدا رضايت و شکر است. رضايت و شکر يعني توقف؟ نخير! شاخصه دوم سمت خدا مجاهدت است. «إِنَّمَا الْمُؤْمِنُونَ الَّذِينَ آمَنُوا بِاللَّهِ وَ رَسُولِهِ ثُمَّ لَمْ يَرْتابُوا وَ جاهَدُوا بِأَمْوالِهِمْ وَ أَنْفُسِهِمْ فِي سَبِيلِ اللَّهِ أُولئِكَ هُمُ الصَّادِقُونَ» (حجرات/15) شاخصه سمت خدا اين است که من کاري کنم خدا خوشش بيايد. «إِنَّ اللَّهَ يُحِبُ الَّذِينَ يُقاتِلُونَ فِي سَبِيلِهِ صَفًّا كَأَنَّهُمْ بُنْيانٌ مَرْصُوصٌ» (صف/4) خدا از چه کساني خوشش ميآيد؟ کساني که اهل مجاهدت هستند، امروز مشکل مملکت ما تنبلي است، تنبلي، عافيت طلبي، خوش گذراني و زندگي اشرافي و امتياز خواهي، اگر همه مجاهدت کنند، رهبر مجاهدان هم رهبر انقلاب هستند، همه مسئولين و مردم مجاهدت کنند، کشاورز و مردم و حوزه و دانشگاه مجاهدت کنند. ويژگي سوم سمت خداييها خوشحال هستند به وعدههاي خدا، «مشتاقة الي فرحة لقائک» در قرآن شهدا را ميفرمايد، آيه 170 آل عمران، «فَرِحِينَ بِما آتاهُمُ اللَّهُ مِنْ فَضْلِهِ» (آلعمران/170) کسي که در سمت خدا حرکت ميکند نميتوانند با دنيا بخرند، نميتوانند او را مصادره کنند چون با وعدههاي خدا دلش را آرام کرده است. مردم ايران اميدوار باشند که آيندهاي روشن و زيبا در اختيارشان هست.
حاج آقاي نظري منفرد: اللهم صل علي علي بن موسي الرضا المرتضي بعدد ما احاط به علمک، من حديثي را از آقا علي بن موسي الرضا خدمت شما تقديم کنم، سعادت، موفقيت، خوشبختي و عاقبت بخيري واژههاي مقدسي است و همه ما دوست داريم. محتوايي دارد که توجه به اين محتوا مهم است. سعادت و خوشبختي و عاقبت بخيري و موفقيت در زندگي يک شرايطي دارد و همينطور حاصل نميشود. حضرت اين واژههاي مقدس را با سه شرط ميفرمايند قابل تحصيل است. حضرت رضا ميفرمايند: شرط اول موفقيت و خوشبختي و عاقبت بخيري اين است که به خدا حسن ظن داشته باشيد. برخي به خدا سوء ظن دارند، حسن ظن به خدا داشتن، چطور ميشود انسان حسن ظن به خدا داشته باشد؟ خدايي که عالم است به همه امور و از دل ما آگاه است، قرآن از زبان حضرت عيسي(ع) ميفرمايد: «تَعْلَمُ ما فِي نَفْسِي وَ لا أَعْلَمُ ما فِي نَفْسِكَ إِنَّكَ أَنْتَ عَلَّامُ الْغُيُوبِ» (مائده/116) خدايا تو از دل من آگاه هستي، از زندگي من آگاه هستي، يکي اينکه خدا را باور کنيم به همه شئون زندگي ما آگاه است. خداوند متعال قدرت دارد که همه مشکلات را برطرف کند، «وَ كانَ اللَّهُ عَلى كُلِ شَيْءٍ مُقْتَدِراً» (کهف/45) خداوند بخيل نيست، بخل در ساحت قدس و ربوبي راه ندارد. در شبهاي جمعه دعايي که وارد هست، خداي متعال دائم الفضل است. «يا دائم الفضل علي البريه، يا باسط اليدين بالعطيه» اگر اين سه چيز را ما دانستيم و معتقد شديم و ايمان آورديم ميتوانيم حسن ظن به خدا داشته باشيم. بنابراين حسن ظن به خداي متعال شرط موفقيت است. حضرت رضا ميفرمايد: «احسن الظن بالله» حسن ظن به خدا داشته باشيد، کسي که به خدا حسن ظن داشته باشد، «کان الله عند ظنه» اگر انسان حسن ظن به خدا داشت، خداوند براساس همان حسن ظن با بندهاش عمل ميکند.
فرمودند: «و من رضي بالقليل من الحلال» کسي که زندگياش را از مسير حلال اداره کند، در حلال يک برکتي است، که در غير حلال نيست. گاهي انسان مال زيادي را تحصيل ميکند اما ميرود. در حلال برکت است. «و من رضي باليسير من الحلال» کسي که به حلال کم راضي شد «قُبلَ منه اليسير من العمل» خدا عمل کم را هم از او ميپذيرد. انسان سعي کند زندگياش را از راه حلال تأمين کند. «و من رضي بالقليل من الرزق» اين اقتصاد مقاومتي که مقام معظم رهبري روي آن تأکيد داشتند و اگر ما عمل ميکرديم با اين مشکلاتي که امروز هست روبرو نميشديم. اين فرمايش آقا را اگر پياده ميکرديم، همين است. قناعت و بسنده کردن به آنچه خودمان داريم، روي پاي خودمان بايستيم. «و من رضي باليسير من الرزق» اگر کسي به کم رزق قانع شد و قناعت کرد چه ميشود، حضرت ميفرمايد: خداوند متعال سعادت را در اين سه چيز قرار داده است. 1- خداي متعال به انسان بصيرتي ميدهد که هم مشکلات را ميداند و هم راهکار برون رفت از مشکلات را ميداند. هم بصيرتي خد به انسان عنايت ميکند و هم درد را ميشناسد. هم درمان را ميشناسد و هم مشکل را ميشناسد و هم راه برون رفت از مشکلات را. «و اخرجه منها سالماً الي دار السلام» انسان از اين رهگذر دنيا به سلامت بيرون ميرود. اگر اين حديث را توجه کنيم، موفقيت و سعادت و خوشبختي و عاقبت بخيري را در پي دارد.
شريعتي: پدر امام رضا(ع) فرمود: زيارت رضا مثل زيارت خداست در عرش و خودشان فرمودند: اگر به زيارت من بياييد، من سه جا به ملاقات شما ميآيم. اول نامه اعمال را ديدن، دوم وقت حساب و کتاب و سوم وقتي که سر پل صراط هستيد و فرزندش فرمود: بهشت را تضمين ميکنم براي زائر با معرفت پدرم. انشاءالله زيارت همه ما توأم با معرفت باشد و توجهات امام رضا(ع) همواره نصيب ما شود.
حاج آقاي لقماني: بسم الله الرحمن الرحيم
چندي است هواي چشم من باراني است *** هر خشت دلم بيانگر ويراني است
بيماري دوري از رضا را دارم *** تجويز پزشک من حرم درماني است
عرض سلام دارم خدمت همه عزيزان، نايب الزياره همه عزيزان هستيم، انشاءالله. يکي از نيازهاي ضروري انسانها با هر سليقه و عقيدهاي، سني و سوادي، در هر زميني و زماني، آغوش آرامش در زندگي است. بسياري از ما در دنياي امروز زندگي پر شتاب علم و فناوري و تکنولوژي با اشياء دلخوش هستيم و از خودمان غفلت ميکنيم و هدف را فراموش ميکنيم و از خود غافل ميشويم. چه رخداد يا بحراني ايجاد ميشود؟ بحران هويت و گم کردن خويشتن، به جاي آرامش، اضطراب. به جاي آرامش افسردگي، همين الآن نزديک سيصد ميليون انسان مضطرب در جهان وجود دارد، مضطرب کيست؟ ما هستيم يا نه؟ کسي که در امروز زندگي اسوه و دغدغه و دلشوره فردا را دارد مضطرب است.
از اضطراب کار مهيا نميشود*** سيل از دويدن است که دريا نميشود
امروز با جلوههاي شيرين و پر زرق و برق زندگي حدود چهارصد ميليون افسرده در جهان داريم، کسي که در امروز زندگي در گذشته سير ميکند. حسرت، آه و افسوس گذشته. کسي که در امروز زندگي در لحظه زندگي ميکند و از زندگي لذت ميبرد، آرامش دارد. يکي از جلوههاي شيرين و دلنشين دين باوري براي همه عزيزان مخصوصاً نوجوانان و جوانان عزيز، زيارت است. زيارت آغوش آرامش آسماني است براي ما. کساني که خسته و دل مرده و افسرده از مسائل ظاهري زندگي هستند تا وارد حرم امام و امامزاده ميشوند، به ويژه حرم علي بن موسي الرضا ميشوند انگار دو دست او را بغل ميکند. عزيزم تو براي من هستي و من هم براي تو هستم. چرا امام رضا را رضا ميگويند؟ چون همه راضي از محضر حضرت برميگردند. گرچه به حسب ظاهر حاجتشان داده نشود ولي تا از حرم بيرون ميآيد، ميگويد: سبک شدم. راحت شدم، گاهي غصههايش را فراموش ميکند. آغوش آرامش رضوي، حضرت امام فرمودند: اصلاً مرکز ايران آستان قدس رضوي است. کساني که گاهي با اشياء دلخوش هستند، کلکسيون، برند، تيپ و مدل، شصت سال يک چشم و ابرو و يک قيافه، تا وارد حرم امام هشتم ميشود اينقدر افسوس ميخورد از عمر گذشته، قطرهاي وصل به اقيانوس ميشود. زيارتي که بيست بيست بيست است، چه زيارتي است؟ يک تفکر بر گذشته، دوم ترميم الآن، سوم تصميم براي آينده. کساني که آشنا هستند با اين آغوش آرامش، زيارت سکوي صلاح و رستگاري، ديگر نميتوانند دل بکنند. خدا علامه طباطبايي را رحمت کند. نماز را پشت سر آيت الله ميلاني ميخواندند و عصا زنان به طرف حرم ميرفتند. بعضي ميگفتند: الآن بعد از نماز ظهر حرم غلغله است. تشريف ببريد منزل استراحت کنيد و عصر خلوت است. علامه، فيلسوف ميفرمودند: ما آمدهايم تا حرم را شلوغ کنيم. کسي که حرمي باشد، حرامي نميشود. چشم او به حرام هرگز، دل و گوش او هرگز حرامي نميشود و رضوي ميشود. نور پيدا ميکند، اينقدر تفاوت دارد. يا در حرم هست، در حرم هست. يا در حرم نيست، در حريم هست. تنها باشد و در جمع فرقي ندارد. زيارت امام رضا(ع) در روايت هست که معادل يک حج و عمره است. هفتاد حج و عمره، هزار حج و عمره، هفتاد هزار حج و عمره، صد هزار و يک ميليون حج و عمره است. پرسيدند: اين همه تفاوت در بين اعداد هست، براي چيست؟ تا زيارت چه باشد و زائر که باشد. کسي که ميآيد ضريح را زيارت کند، گاهي سوغات او فقط زرشک و زعفران است. ولي کسي که ميآيد امام را زيارت کند، «اشهد انک تشهد مقامي» آقا اينجا من نباشم، همه جا حرم شما و حريم شماست. «تسمع کلامي» کسي که در حرم ميآيد يک تصميم براي آينده ميخواهند بگيرند، ما سال آينده را رضوي شروع کنيم. با مهرباني شروع کنيم. «السلام عليک ايها الامام الرئوف» نسبت به خود و نسبت به خانواده و جامعه، کسي که ميآيد رضوي شود، «اشهد انک قد اقمت الصلاة» از همين الآن شروع کنيم، هروقت خواستم از فردا شروع کنم ديدم يک روز زمان از من جلوتر است، تصميم گرفتم از همين الآن شروع کنم. «أَشْهَدُ أَنَّكَ قَدْ أَقَمْتَ الصَّلاةَ» نماز اول وقت، «وَ آتَيْتَ الزَّكَاةَ» امور ماليام را پاک ميکنم، «وَ أَمَرْتَ بِالْمَعْرُوفِ» زندگيام را احساس مسئوليت ميکنم. «وَ نَهَيْتَ عَنِ الْمُنْكَر» آيت الله بهاءالديني روبروي بازار رضا، نگاهشان به گنبد زرين رضوي افتاد، سلام دادند. السلام عليک يا علي بن موسي الرضا، سرشان را زير انداختند و مستقيم وارد حرم شدند. عزيزي گفت: وارد صحن شديد بهتر نبود يک سلامي بدهيد!؟ ايشان فرمودند: فلکه آب که سلام دادم، از دو لب مبارک حضرت رضا جواب سلامم را شنيدم.
از هزاران زائر درد آشنا من هم يکي *** زين همه مسکين سر تا پا گدا، من هم يکي
هرکسي را کاسهاي از بي کسي پيش از فراز *** تر شده از اشک دست و کاسهها من هم يکي
گرچه خارم، خار هم با گل نشيند گاه گاه *** در گلستان محبان رضا من هم يکي
انشاءالله رضوي بمانيم و رضوي زندگي کنيم و رضوي اوج بگيريم.
شريعتي: وقتي وارد حرم مطهر امام رضا ميشوم، خيلي وقتها دوست دارم از باب الجواد بيايم،
باب الجواد راه ورودي به قلب توست *** حاجت رواست هرکه از اين راه ميرود
ناخودآگاه وقتي ميگويم: «اللهم اني وقفت علي بابٍ من ابواب بيوت نبيک» يکباره ياد کساني ميافتم که دوست داشتند زائر امام رضا باشند و حالا در جمع ما نيستند. همه مخاطبان و دوستان قديمي و جديد که جايشان در بين ما خالي است. خدا رحمت کند حاج آقاي مهندسي(ره)، آن وقتي که بحث خادمين معنوي امام رضا مطرح شد، فرمودند: بياييم ديوارهاي حرم را توسعه بدهيم و حرم امام رضا ميتواند به وسعت تمام ايران باشد. حاج آقاي مهندي امروز در جمع ما نيست ولي ما امروز از ايشان ياد ميکنيم. انشاءالله همه علما و پدرها و مادرها و تمام رفقا مهمان سفره با برکت امام رضا(ع) باشند.
حاج آقاي حسيني قمي: بسم الله الرحمن الرحيم، اينجا قطعهاي از بهشت است. نميخواهم دلها را بسوزانم ولي حال و هواي خوبي در اين حرم نوراني قبل از شروع برنامه با زيارت امين الله، با ذکر توسل به امام رضا وجود داشت و هميشه وجود دارد. چقدر افرادي را در حرم نوراني ديدم، پيرمردي که فرمود: من از آذربايجان آمدم براي زيارت امام رضا، وقتي شنديم برنامه سمت خدا هست، آمدم. عزيزي که ميگفت: از گيلان آمدم. از راههاي دور، به عشق امام رضا(ع) آمدند. مطلب اول که در آستانهي ولادت صديقه طاهره(س) هستيم، روز سهشنبه هفته آينده بيستم جمادي الثاني و ولادت حضرت زهراست. روز زن و روز مادر است. از حالا به فکر همسران و مادرانمان باشيم. من ديروز مشهد رفتم به خانه سالمندان و حدود صد نفر از خانمهاي سالمند بودند. مسئول آنجا گفت: بعضي از مادراني که اينجا هستند فرزندانشان حاضر نيستند به آنها تلفن بزنند، ميگفت: ما زنگ ميزنيم و ميگوييم: گوشي را به مادرتان ميدهيم ولي شما بگوييد: من زنگ زدم. تو بگو: دلم برايت تنگ شده مادر! من خواهش ميکنم همه کساني که پدر و مادرهايشان را در خانه سالمندان گذاشتند، يک هفته مهمان امام رضا مادرشان را به خانههاي خودشان ببرند. دستشان را ببوسند، اگر ميتوانند هميشه نگهداري کنند و اگر نميتوانند حداقل در اين هفته سعي کنيد دل مادرها شاد شود. امام صادق فرمود: اگر در نماز بوديد، پدر صدايت کرد، يک سبحان الله بگو که پدر بداند نماز ميخواني. ولي اگر مادر صدايت کرد، نماز مستحبي را بشکن و بگو: لبيک جان مادر! برو مادرت را در آغوش بگير. دست مادران و همسران را بگيريم و به زيارت بياوريم. آنهايي که ميتوانند مادرشان را به دوش بگيرند و به مشهد الرضا بياورند. همين چند روز مانده تا ولادت حضرت زهرا خيلي از مادرها ميروند و پر ميکشند. تقاضاي دوم من اين است که در آستانه ولادت حضرت زهرا و سال جديد هستيم، به احترام امام رضا، بخاطر امام رضا و ولادت مادرش حضرت زهرا اختلافها را کنار بگذاريد و کينهها را کنار بگذاريد. ديروز به دادگاه خانواده در شهر مشهد رفتم، خيلي غصه خوردم. به احترام حضرت زهرا بياييد پروندهها را مختومه کنيم و بخاطر امام رضا بگذريم، اهلبيت گذشت را ياد ما دادند. از دشمنشان گذشتند. شوهر من، فرزند من، دشمن من نيست. رسول خدا سيرهشان اين بود که يک کار خوب را تحسين ميکردند. يک قدم هم ما برداريم. کمترين کار بحث پيامکي است که براي سمت خدا و مجري برنامه سمت خدا هست. کد مورد نظر را شماره گيري کنيد و به برنامه رأي بدهيد. بحث برنامه ديني است و بحث شخص نيست.
شريعتي: بحث روز مادر شد، از مادران صبور شهدا ياد کنيم، اگر نيستند انشاءالله همه مهمان سفره اهلبيت باشند و اگر هستند انشاءالله همه زير سايه امام رئوف عاقبت بخير شوند. حق زيادي به گردن ما دارند. قدر همه مادران را بدانيم. امروز صفحه 602 تا 604 قرآن کريم را تلاوت خواهيم کرد و بعد دعاي ختم قرآن کريم را با هم تلاوت خواهيم کرد.
«بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ، لِإِيلافِ قُرَيْشٍ «1» إِيلافِهِمْ رِحْلَةَ الشِّتاءِ وَ الصَّيْفِ «2» فَلْيَعْبُدُوا رَبَّ هذَا الْبَيْتِ «3» الَّذِي أَطْعَمَهُمْ مِنْ جُوعٍ وَ آمَنَهُمْ مِنْ خَوْفٍ «4»
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ، أَ رَأَيْتَ الَّذِي يُكَذِّبُ بِالدِّينِ «1» فَذلِكَ الَّذِي يَدُعُّ الْيَتِيمَ «2» وَ لا يَحُضُّ عَلى طَعامِ الْمِسْكِينِ «3» فَوَيْلٌ لِلْمُصَلِّينَ «4» الَّذِينَ هُمْ عَنْ صَلاتِهِمْ ساهُونَ «5» الَّذِينَ هُمْ يُراؤُنَ «6» وَ يَمْنَعُونَ الْماعُونَ «7»
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ، إِنَّا أَعْطَيْناكَ الْكَوْثَرَ «1» فَصَلِّ لِرَبِّكَ وَ انْحَرْ «2» إِنَّ شانِئَكَ هُوَ الْأَبْتَرُ «3»
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ، قُلْ يا أَيُّهَا الْكافِرُونَ «1» لا أَعْبُدُ ما تَعْبُدُونَ «2» وَ لا أَنْتُمْ عابِدُونَ ما أَعْبُدُ «3» وَ لا أَنا عابِدٌ ما عَبَدْتُّمْ «4» وَ لا أَنْتُمْ عابِدُونَ ما أَعْبُدُ «5» لَكُمْ دِينُكُمْ وَ لِيَ دِينِ «6»
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ، إِذا جاءَ نَصْرُ اللَّهِ وَ الْفَتْحُ «1» وَ رَأَيْتَ النَّاسَ يَدْخُلُونَ فِي دِينِ اللَّهِ أَفْواجاً «2» فَسَبِّحْ بِحَمْدِ رَبِّكَ وَ اسْتَغْفِرْهُ إِنَّهُ كانَ تَوَّاباً «3»
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ، تَبَّتْ يَدا أَبِي لَهَبٍ وَ تَبَّ «1» ما أَغْنى عَنْهُ مالُهُ وَ ما كَسَبَ «2» سَيَصْلى ناراً ذاتَ لَهَبٍ «3» وَ امْرَأَتُهُ حَمَّالَةَ الْحَطَبِ «4» فِي جِيدِها حَبْلٌ مِنْ مَسَدٍ «5»
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ، قُلْ هُوَ اللَّهُ أَحَدٌ «1» اللَّهُ الصَّمَدُ «2» لَمْ يَلِدْ وَ لَمْ يُولَدْ «3» وَ لَمْ يَكُنْ لَهُ كُفُواً أَحَدٌ «4»
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ، قُلْ أَعُوذُ بِرَبِّ الْفَلَقِ «1» مِنْ شَرِّ ما خَلَقَ «2» وَ مِنْ شَرِّ غاسِقٍ إِذا وَقَبَ «3» وَ مِنْ شَرِّ النَّفَّاثاتِ فِي الْعُقَدِ «4» وَ مِنْ شَرِّ حاسِدٍ إِذا حَسَدَ «5»
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ، قُلْ أَعُوذُ بِرَبِّ النَّاسِ «1» مَلِكِ النَّاسِ «2» إِلهِ النَّاسِ «3» مِنْ شَرِّ الْوَسْواسِ الْخَنَّاسِ «4» الَّذِي يُوَسْوِسُ فِي صُدُورِ النَّاسِ «5» مِنَ الْجِنَّةِ وَ النَّاسِ «6»
ترجمه: به نام خداوند بخشنده مهربان، براى الفت دادن قريش (به اين سرزمين، سپاه فيل را نابود كرديم تا مقدمهاى براى ظهور اسلام باشد). الفت آنان در سفرهاى زمستانى و تابستانى. پس (به شكرانه اين نعمت) بايد پرورگار اين خانه را پرستش كنند. همان كه آنان را از گرسنگى (و قحطى نجات داد و) سيرشان كرد و از ترس (دشمن) امانشان داد.
به نام خداوند بخشنده مهربان، (1) آيا كسى كه قيامت را انكار مىكند ديدهاى؟ (2) او همان كسى است كه يتيم را با خشونت مىراند. (3) و ديگران را بر اطعام مسكين تشويق نمىكند. (4) پس واى به حال نمازگزاران. (5) آنان كه از نمازشان غافلند. (6) آنان كه پيوسته ريا مىكنند. (7) و از دادن زكات (و وسايل ضرورى زندگى) باز مىدارند.
به نام خداوند بخشنده مهربان، همانا ما به تو خير كثير عطا كرديم. پس براى پروردگارت نماز بگزار و (شتر) قربانى كن. همانا دشمن تو بىنسل و دم بريده است.
به نام خداوند بخشنده مهربان، بگو: اى كافران! من نمىپرستم آنچه شما مىپرستيد. و نه شما مىپرستيد آنچه من مىپرستم. و نه من مىپرستم آنچه را شما پرستش كرده ايد. و نه شما مىپرستيد آنچه را من مىپرستم. (حال كه چنين است) آيين شما براى خودتان و آيين من براى خودم.
به نام خداوند بخشنده مهربان، هنگامى كه نصرت الهى فرا رسيد. مردم را ديدى كه دسته دسته در دين خدا وارد مىشوند. پس بايد سپاسگزارانه پروردگارت را تنزيه كنى و از او آمرزش بخواه كه او توبهپذير است.
به نام خداوند بخشنده مهربان، بريده باد دو دست ابولهب و نابود باد. نه دارائيش و نه آنچه بدست آورد، به حالش سودى نكرد. به زودى به آتشى شعلهور درآيد. (همراه) زنش، آن هيزمكش (آتش افروز). (در حالى كه) در گردنش ريسمانى از ليف خرما است.
به نام خداوند بخشنده مهربان، بگو: او خداوند يگانه است. خداوندى كه مقصود همگان است. فرزند نياورده و فرزند كسى نيست. و هيچ همتايى براى او نباشد.
به نام خداوند بخشنده مهربان، بگو: پناه مىبرم به پروردگار سپيده دم. از شرّ آفريدههايش. و از شرّ تاريكى شب، آنگاه كه همه جا را فراگيرد. و از شرّ افسونگرانى كه در گرهها مىدمند. و از شرّ هر حسود آنگاه كه حسد ورزد.
به نام خداوند بخشنده مهربان، (اى پيامبر!) بگو: پناه مىبرم به پروردگار آدميان. پادشاه آدميان. معبود آدميان. از شرّ وسوسه شيطان. آن كه انديشه بد در دل مردمان افكند. از جنس جنّ باشد يا انسان.
شريعتي: انشاءالله همگي زير سايه قرآن کريم باشيم، با قرآن زندگي کنيم و با قرآن بميريم و با قرآن محشور شويم. انشاءالله به حق اين آيات نوراني قرآن کريم و به حق امام رضا(ع) خداوند همه مشکلات را برطرف بفرمايد. «إِنَّ اللَّهَ وَ مَلائِكَتَهُ يُصَلُّونَ عَلَى النَّبِيِّ يا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا صَلُّوا عَلَيْهِ وَ سَلِّمُوا تَسْلِيماً»
حاج آقاي فرحزاد: بسم الله الرحمن الرحيم، اللهم صل علي علي بن موسي الرضا المرتضي. به همه عزيزان سلام ميکنم، نايب الزياره همه هستيم. انشاءالله همه عزيزان به زودي مشرف شوند. امام هشتم(ع) در فضيلت ذکر بلند صلوات فرمود: «مَنْ لَمْ يَقْدِرْ عَلَي مَا يُكَفِّرُ بِهِ ذُنُوبَهُ فَلْيُكْثِرْ مِنَ الصَّلاةِ عَلَي مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ فَإِنَّهَا تَهْدِمُ الذُّنُوبَ هَدْماً» (عيون أخبار الرضا (ع)، ج 1، ص 294) کسي که گناه دارد و وسيلهاي براي پاک کردن گناهانش ندارد، قيد زياد را فراموش نکنيد. امام هشتم فرمود: زياد بر محمد و آل محمد صلوات بفرستيد. کسي که زياد اين ذکر را ميگويد، زياد گفتن اين ذکر گناهان را منهدم ميکند. برنامه سمت خدا برنامه بسيار موفقي بوده و بهترين برنامه رسانه در مسائل معارفي بوده است و بر اعتقادات و اخلاق مردم خيلي تأثيرگذار بوده است. اهداي قرآن، اهداي کتابهاي زيبا، برنامه خانههاي آسماني، نامگذاري نام خوب، دادن پلاک طلا، آزادي زندانيها، برنامه رد مظالم، مشاوره، احياي عيد قربان و غدير، فرستادن زوار اوليها که بحمدلله برنامه بسيار باشکوهي بوده و احيا شده است. تا الآن بيش از يک ميليون و چهارده هزار نفر به مشهد مشرف شدند. الآن 260 زوج زيارت اولي داريم مهمان هيأت خادمين گمنام امام رضا 350 نفر هستند. از سازمان اردويي بسيج 1050 نفر، طلاب جامعه المصطفي داريم و حدود پنج هزار نفر زائر اولي در مشهد داريم. خير و برکت از آنهايي است که باني اين خير ميشوند. انشاءالله براي زوار اوليهاي مشهد و قم و کربلا کمک شايستهاي بکنيم. اميرالمؤمنين(ع) فرمود: چه وقت رحمت خدا بي نهايت بر سر ما ريخته ميشود؟ «أبلغ ما تستدر به الرحمه أن تضمر لجميع الناس الرحمه» (غررالحكم/ حكمت 10344) هروقت انسان نيت کند به همه خير برساند، آنوقت حد اعلاي رحمت بر سر ما ميبارد.
حاج آقاي سعيدي: بسم الله الرحمن الرحيم، عرض سلام و ادب و احترام خدمت همه زوار بزرگوار حضرت علي بن موسي الرضا(ع) و بينندگان عزيز دارم. انشاءالله توفيق بندگي و عبادت خداوند را در همه احوال زندگي داشته اشيم. بحث ختم قرآن پيش آمد، خداوند عالم فرمود: « إِنَّا هَدَيْناهُ السَّبِيلَ إِمَّا شاكِراً وَ إِمَّا كَفُوراً» ما راه را در اختيار شما قرار داديم ميخواهيد شاکر باشيد و شکرگزار نعمت هدايت باشيد، ميخواهيد بپوشانيد. هدايت از جانب ما کامل است. قرآن «هدي للناس» است. براي هدايت آمده است. هدايت اگر از جانب خدا شد نفسي در آن نيست اما اگر من استماع و قرائت نداشتم، اگر تدبر نداشتم تقصير خودم است و بستر را در خودم ايجاد نکردم. اگر به قرآن عمل نکردم فردا روز اين اعتراض بر من وارد است که اين قرآن مهجور نگه داشته شد. «لَئِنْ شَكَرْتُمْ لَأَزِيدَنَّكُم» (ابراهيم/7) قرار بر اين است که اگر شکر نعمتي اتفاق افتاد، خدا اضافه کند. بعضي ميگويند: خدا نعمت شما را اضافه ميکند، بعضي ميگويند: خودتان بزرگ و بزرگوار ميشويد. اين قرآني که خدا براي هدايت ما فرستاده، اهلبيت(ع) نسخه الهي براي درمان ما هستند اما اگر به اين نسخه عمل نکرديم، نسخه را بايد تهيه کرد و عمل کرد. خودمان را نسبت به قرآن و اهلبيت منعطف ببينيم. از خدا تشکر کنيم که خدايا ما را در اين مسير قرار دادي، چشم ما را به قرآن متوجه کردي. دلمان را متوجه امام رضا قرار دادي، خدايا شکرت که وقتي به حرم ميآييم حال خوشي داريم، خدايا وقتي قرآن را ميبينيم دلم ميخواهد باز کنم و تلاوت کنم، خدايا شکرت که دلم سنگ و تاريک نشد. خدايا شکرت که جزء آرزوهايم اين است که به حرم امام رضا بيايم و از در بيرون ميروم دوباره دلم تنگ ميشود. اينها نعمتهاي بزرگي است. خدايا لطفت شامل من شد و به دست بندههاي ديگر به دست من خير رسانده شد. خدايا اگر صداي خوبي دارم، توان خوبي دارم شکر که در راه تو مصرف شد. خدايا شکر که عمرم مرتع براي شيطان نشد. داريم با حسين حسين پير ميشويم *** خوشحال از اين جواني از دست رفتهايم! زنده باد زندگي که در راه اهلبيت باشد. شکر نسبت به بندههاي خوب خدا که ما را در اين مسير راهنمايي کردند، رحمت و رضوان خدا بر امام خميني(ره)، کسي که خيلي زحمت کشيد. صدا و سيماي ما براي متدينين يک تهديد بود، امروز يک تهديد براي دشمنان ماست. همه چيز ما را عوض کرد، خدا مرحوم امام را رحمت کند و حضرت آقا را نگهدار باشد. «قُلْ إِنْ كُنْتُمْ تُحِبُّونَ اللَّهَ فَاتَّبِعُونِي يُحْبِبْكُمُ اللَّه» (آلعمران/31)
حاج آقاي بهشتي: بسم الله الرحمن الرحيم، دو روز قبل در نجف آباد بودم. جمعيت بسيار زيادي از مادران شهيدان و همسران شهيدان بودند و براي حضرت ام البنين مراسم گرفته بودند. به من مأموريت دادند سلام آنها را خدمت امام رضا ابلاغ کنم. سي سال قبل شبي از حرم بيرون ميآمدم، ديدم حرم را براي خانوادههاي شهدا خلوت ميکنند، حاج آقاي قرائتي را ديدم، به ايشان عرض کردم: حاج آقا حرم الآن مخصوص خانواده شهداست، شما براي چه ميرويد؟ ايشان گفتند: من يقين دارم امام رضا به خانواده شهدا نظر دارد، به زور شده ميخواهم خودم را بين آنها قرار بدهم. به نيابت از همه خانواده شهيدان در سر تا سر جهان که براي احقاق حق جان باختند عرض ميکنيم:
السلام اي غريب خراسان *** اي پناه دل بي پناهان
تو جگرگوشه مصطفايي *** تو علي بن موسي الرضايي
جان زهرا و جان جوادت *** وقت رفتن ز ما کن عيادت
حاج آقاي حيدري کاشاني: بسم الله الرحمن الرحيم، شاخصهي سمت خدا اين آيه است «فَفِرُّوا إِلَى اللَّهِ» (ذاريات/50) فرار کنيد به سمت خدا، همه ما به رسم بندگي بايد به سمت خدا فرار کنيم نه به سمت غير خدا، شاخصه دوم که معادله فرار به سمت خداست، «وَ ابْتَغُوا إِلَيْهِ الْوَسِيلَةَ» (مائده/35) در فرار به سمت خدا وسيلهاي اتخاذ کنيد. اين معادله اصلي فرار به سمت خداست که در تفسير وسيله پيامبر فرمود: «نحن الوسيله الي الله و الي رضوان الله» ما اهلبيت عصمت و طهارت وسيله فرار شما به سمت خدا هستيم. يعني تمام بندگي ما فرار به سمت خداست، دست در دست ولي خدا، با تمسک به نبوت و امامت و مهدويت، دست در دست حضرت ولي الله الاعظم و مولايمان صاحب عصر و الزمان (عج). اينکه پيامبر فرمود: بهترين امت من، کساني هستند که هم و غمي نداشته باشند غير از امامشان. اين تمام پيام قرآن و تمام پيام پيامبران و عارفان و صالحان و شهيدان است که تمام هم و غم ما اماممان باشد و دست در دست اماممان به سمت خدا فرار کنيم از سمت غير خدا. سمت غير خدا سه ضلع ضلالت، دنيا و هوا و شيطان است. از جاذبههاي دنيايي، وسوسههاي شيطاني و هواهاي نفساني، دست در دست ولي خدا با اطاعت محض و پيروي محض به سمت خدا حرکت کنيم و هم و غم ما ساحت ولايت و امامت باشد که مرام ما امام گونه بشود. اين دعاي حضرت حجت که دعاي مولاي ما، امام عصر است، منشور مهدوي شدن است، منشور مهدي ياور شدن است که در ابتداي مفاتيح وارد شده و توصيه بزرگان است. دعايي که از لسان مطهر وارد ميشود صفر تا صد در کنف حمايت و ضمانت امام زمان است. سند استجابت دارد چون در حمايت و ضمانت امام عصر است به وجاهت حضرت و شفاعت حضرت قطعاً مستجاب ميشود. انشاءالله اين دعا احياء شود در ميان ما و يادگاري اين برنامه باشد که به ما ياد ميدهند رسم بندگي را، دست در دست ولي خدا، منشورش اين دعاي حضرت حجت است. «اللهم الرزقني توفيق الطاعه و بعد المعصيه و صدق النيه و عرفان الحرمه و اکرمنا بالهدي و الاستقامه» در اين راه بايد صبور بود و پايدار بود و استقامت داشت. مادران شهدا به ما ياد دادند اين راه رفتني است. ما اگر علامه دهر هم باشيم، بايد محضر مادران شهيدان شاگردي کنيم. ايام متعلق به بي بي حضرت ام البنين است. ايام تکريم مادران شهدا هم هست. مادران شهدا با تربيت قرآني و ولايي و مهدوي نشان دادند اين راه رفتني و يافتني است. مادران دو شهيدي طبق آمار 8188 مادر دو شهيدي داريم. مادر سه شهيدي 631 نفر و مادر چهار شهيدي 82 نفر، مادر پنج شهيدي 21 مادر و مادر شش شهيدي 6 مادر و مادر هفت شهيدي يک مادر، مادر هشت شهيدي يک مادر و مادر نه شهيدي دو مادر داريم. اينها مادران معنوي و عرفاني ما هستند. شهيد پلارک وقتي ميخواهد براي اعزام برود و به شهادت ميرسد، ميگويد: مادر يادت هست هروقت به زيارت امام رضا ميرفتم چقدر خوشحال و مسرور بودي، براي اسپند دود ميکردي و پشت سرم آب ميريختي؟ وقتي بدن مرا بعد از شهادت ميآورند بايد خوشحالتر و مسرورتر باشي چون آن موقع زيارت قبر امام رضا ميرفتم اما الآن در آغوش امام رضا ميروم در جنة الرضا.
آشناي دل غريب شهر طوس *** يا علي موسي الرضا شمس الشموس
اي هماي رحمت افلاکيان *** خاک پايت بوسه گاه عرشيان و فرشيان
دست حق در سر در صحنت نوشت *** اين بود دروازه شهر بهشت
حيدريون بر سر خوان تو اند *** فاطميون تحت فرمان تو اند
هرکجا باشم دلم با ياد توست *** چون دخلي پنجره فولاد توست
اي که با عشقت مرا پروردهاي *** ناز شصتت خوب صيدم کردهاي
اقتدارت دلربايي ميکند *** گوشه چشمت کربلايي ميکند
کاش ميشد از خودم عزلم کني *** زائر قبر ابالفضلم کني
شريعتي: 214 هزار نفر در طرح زائر اوليهاي کربلا ثبت نام کردند، به اعزاي هر ده هزار نفر ما يک استان را درون جام قرار داديم و قرعه کشي خواهيم کرد. 12 استان را امروز و 12 گروه چهل نفره را قرعه کشي خواهيم کرد و اسامي را در سايت برنامه قرار خواهيم داد. از امام رضاي عزيز و نازنينمان تشکر ميکنم که اين اجازه را داد تا پنجمين دوره ختم قرآن کريم برنامه سمت خدا، دهمين سالگرد از برنامه سمت خدا را در رواق امام خميني حرمش برگزار کنيم. از همه دوستان عزيز که حضور داشتند سپاسگزارم. از توليت آستان قدس حضرت آيت الله رئيسي و همه دوستان و خادمين اين آستان ملکوتي تشکر ميکنم.
صحن تو و ضريح تو و بارگاه تو *** هر حاجت نگفته گمانم روا شود