92/2/17
هنوز گريه بر اين جويبار کافي نيست ببار ابر بهاري يکبار کافي نيست، چون که يخ زده تقويم ها اگر هر روز هزار بار بيايد بهار کافي نيست، به جرم عشق تو بگذار آتشم بزنند براي کشتن حلاج دار کافي نيست، خودت بخواه که اين انتظار سر برسد دعاي اين همه چشم انتظار کافي نيست.
سوال – چکار کنيم که گول دنيا را نخوريم؟
پاسخ – همه ي ما گول دنيا را خورده ايم. فردي از من پرسيد که چکار کنم که سرنماز حواسم پرت نباشد، به او گفتم: اگر دکتري را پيدا کردي، بيا باهم پيش او برويم. قرآن مي فرمايد: دين آمده است که انسان گول نخورد. هر کسي بر اساس خيالاتش گول مي خورد. مثلا ابليس گول نژادش را خورد و گفت که نژاد من از آدم بهتر است. زيرا نژاد من از آتش است و نژاد آدم از گِل است،آتش بر گل برتري دارد پس من بر آدم سجده نمي کنم.
وقتي قرآن نازل مي شد مردم مي گفتند که چرا قرآن بر محمد نازل شده است که فرد فقيري است. چرا قرآن بر افراد برجسته ي مکه نازل نشده است. اين خود برتربيني است. مثلا فردي مدرک دارد ولي نمي تواند قرآن بخواند و خجالت مي کشد که شاگردي کند يا اينکه فرد برجسته اي اشتباه کرده است و خجالت مي کشد که عذرخواهي کند.
گاهي اوقات ما گرفتار خودمان هستيم . پيامبر به مردم فرمود که من هم بشري مثل شما هستم. پيامبر در بازار راه مي رفت و مثل مردم غذا مي خورد. فردي نزد پيامبر آمد و مي لرزيد .پيامبر فرمود :چرا مي لرزي ؟من هم مثل تو هستم. ما گاهي مي گوييم که چرا فلاني ما را تحويل نگرفت يا ... ما گرفتار خودمان هستيم. در قرآن وقتي کلمه ي تزکيه را مي آورد مي فرمايد که قطعا رستگار مي شويد زيرا تزکيه کار مشکلي است.
امام خميني از استادش نقل مي کرد که عالم شدن آسان است ولي آدم شدن مشکل است. اگر يک کانديداي رياست جمهوري بگويد که فلاني از من بهتر است و من به نفع او کنار مي روم، اين کار سختي است. اگر پزشکي به بيمار بگويد که فلان پزشک از من حاذق تر است و پيش او برو، اين کار سختي است. اگر انسان بخواهد گير خودش نباشد کار سختي است.
گاهي انسان خودش را کم مي بيند و مايوس مي شود. اين هم براي انسان مشکلاتي ايجاد مي کند. فردي براي اميرکبير شعري خواند که در آن تملق بود. اميرکبير هم با زبان شعر گفت: هر آنچه هستم بگو هر آنچه نيستم مگو. به ما مي گويند که اگر کسي تملق مي گويد بايد خاک در دهانش بريزيد. يعني او را تحقير کنيد. گاهي ما بيخودي از کسي تعريف مي کنيم يا گاهي از خودمان تعريف مي کنيم و خودمان را بزرگ مي کنيم. بعضي انسانها مثل بادکنک هستند که وقتي آنها را باد مي کني، سوراخ هايشان پيدا مي شود. مثلا فردي ماشين ندارد و آرام راه مي رود ولي وقتي به او يک ماشين مي دهند تند مي رود و بوق مي زند. هم خود برتربيني و هم خود کم بيني بد است. يک بار که نمايندگان راي آورده بودند پيش امام رفتند و آن روز آقاي فخرالدين حجازي راي اول مردم تهران را آورده بود. و در جماران سخنراني کرد. او چند بار به امام گفت: جانم فداي تو. امام فرمود: اين طوري صحبت نکنيد، من اينها را باور مي کنم. اگر به کسي لقبي دادند و او بداند که اين لقب براي او زياد است، اگر داد نزد، جهنمي است. در ضمن غيبت چنين فردي جايز است. مثلا فردي ادعا مي کند که سيد است و بعد مي فهميد که او سيد نيست، غيبت چنين فردي جايز است.
در قرآن داريم: اگر کسي ستايش بشود به کاري که نکرده است، قطعا در قيامت گير است. مثلا من قصه اي را در کتابي مي خوانم ولي مي خواهم اسم آن کتاب را نبرم و بدنبال منبع آن مي روم و اسم منبع آنرا مي برم که مردم بگويند: اين فرد چقدر باسواد است و چه کتاب هاي خوبي مي خواند. ستادهاي انتخاباتي حرفهاي راست را بزنند اگر خدا بخواهد دل ها را به سمت آنها متمايل مي کند.
يکي از راه هاي انحراف اين است که خودمان را زياد بينيم زيرا باعث غرورمي شود يا خودمان را کم ببينيم که باعث نااميدي مي شود. اگر کسي به ما لقب دروغي داد، با آن مخالفت کنيم. مثلا ما فکر مي کنيم که اگر فلاني رئيس جمهور بشود به ما پست مي دهد ولي ممکن است که اين طور نشود يعني او رئيس جمهور بشود ولي به شما پست ندهد.
در مناجات شعبانيه داريم: زيادي من و نفس من،فقط دست توست. اگر قرار است که شما عزيز بشوي ممکن است که با يک خدمت به مردم عزيز بشوي حتي اگر رئيس جمهور هم نشوي. اگر بناست که انسان ذليل بشود، ممکن است که رئيس جمهور هم بشود و با کارهاي اشتباه خوار بشود. ستادهاي انتخاباتي بايد مواظب باشند. دين فروشي آسان است، وعده دادن A آسان است.
پيرمرد محترمي ترشي فروش بود و به پسرش مي گفت که من دوست دارم موقع تشييع جنازه ام خيابان ها بسته بشود. پسرش او را مسخره مي کرد و مي گفت که مگر مرجع تقليد هستي که خيابان را ببندد. روز 25 رجب شهادت امام کاظم(ع) بود. اين پيرمرد سيد از دنيا رفت و دسته عزاداري خيابان را بسته بودند و پيکر اين پيرمرد را تشييع کردند. آرزوي اين سيد برآورده شد. فردي کتابي نوشته بود و روي آن نوشته بود که من با سوادترين افراد روي زمين هستم. روزي که اين فرد درگذشت، زمان بمباران بود و فقط هفده نفر در تشييع جنازه ي او شرکت کردند. داريم که عزت و ذلت در دست خداست.
يوسف در چاه مي خنديد و مي گفت که من با داشتن دوازده برادر احساس مي کردم که هيچ خطري مرا تهديد نمي کند ولي خود آنها مرا در چاه انداختند. پس ما بايد کاري بکنيم که پشيمان نشويم. چراعاقل کند کاري که باز آرد پشيماني.
گاهي ما فکر مي کنيم که اگر با رئيس جمهورعکس بگيريم عزيز مي شويم ولي فردا رئيس جمهور کار خطايي مي کند و ما خوار مي شويم. معيار ما بايد خدا باشد نه خيالات. البته اين کار سختي است. خدا به پيامبر مي فرمايد: بگو از شر شيطان به خدا پناه مي برم. پس در همه ي کارها راه مستقيم را انتخاب کنيد.
سوال – ريشه ي ميل ما به گناه چيست ؟چطور مي توانيم از گناه دوري کنيم؟
پاسخ – ماه شعبان مقدمه ي ماه رمضان است لذا آداب ويژه و دعاهاي خاصي دارد. ماه رجب و شعبان ماه پيامبر و اهل بيت است. جواني به من گفت که من نمي توانم جلوي چشمم را بگيرم و به نامحرم نگاه نکنم . به او گفتم که خودت را جريمه کن. اگر ما بدانيم که دوربين راهنمايي و رانندگي در خياباني هستند سرعت ماشين را کنترل مي کنيم. آيت الله بروجردي گاهي عصباني مي شد، ايشان نذر کرد که اگر اين دفعه عصباني بشود، خودش را جريمه کند. علي بن يقطين شيعه اي بود که به دستور امام کاظم(ع) در دربار بني عباس کار مي کرد و عامل نفوذي بود. روزي چوپاني نزد او رفت ولي او چوپان را راه نداد. علي بن يقطين براي رفتن به حج، به خانه امام در مدينه رفت تا امام را ببيند ولي امام او را نپذيرفت. امام فرمود که تو چوپان شيعه را نپذيرفتي و من هم تو را نمي پذيرم، برو چوپان را راضي کن. او چوپان را پيدا کرد و گفت که با پايت روي صورت من برو تا غرور من شکسته بشود.
اگر در مجلس خلافي هستيد، بايد از آن مجلس بيرون برويد و اگر يادتان رفت، هر وقت يادتان آمد از جلسه بيرون برويد. گاهي ما بايد جلسه را عوض کنيم يا رفيق ها را عوض کنيم. قرآن مي فرمايد که حضرت آدم عزم نداشت. فشارهاي اقتصادي و جنگ تحميلي باعث رشد ايران شد. قرآن مي فرمايد: آنها تصميم داشتند که ابراهيم را در آتش بيندازند ولي ابراهيم در آتش نسوخت. امريکا مي خواهد که جمهوري اسلامي نباشد.
قرآن مي فرمايد که اگر کاري بکنيد که دشمنان به غيظ (سرر فتن عصبانيت) بيايند اين براي شما عمل صالح است .اگر تعداد شرکت کنندگان ما در انتخابات زياد باشد يغيظ کفر است. وقتي در 22 بهمن راهپيمايي شلوغ باشد، يغيظ امريکا مي شود.
الان مي گويند که مگر مراجع و رهبري معصوم هستند که ما بايد از آنها پيروي کنيم؟ مگر پزشکان متخصص معصوم هستند؟ خير ولي حرف هايشان حجت است. ممکن است که پزشک متخصص هم اشتباه کنند و داروي اشتباهي بدهند و فردي بميرد ولي نمي گويند که آن فرد خودکشي کرد زيرا آن فرد حجت دارد. مراجع تقليد ما که اکثرا بالاي هفتاد و پنج سال را دارند وقتي نزد پزشک متخصص مي روند حرف آنها را گوش مي دهند. و به آنها اعتراض نمي کنند. ولي گاهي يک پزشک مي گويد که چرا بايد نماز صبح را دو رکعت بخوانيم يا چرا...؟ تقليد يعني رجوع به کارشناس. بعضي ها مي گويند که ما از امام زمان(عج) دستور مي گيريم يا... شما چقدر به امام زمان(عج) کمک کرده ايد؟ بعضي ها به استخاره تکيه مي کنند، استخاره جاي مشخصي دارد. فردي مي گفت که در خواب حضرت امير را ديدم که فرمود: فلان مجتهد اعلم است. آيا از اين مجتهد مي توان تقليد کرد؟ آيا مي توان گفت که در خواب ببينيم که پزشک متخصص چه کسي است؟ اين کارها احمقانه است. با خواب نمي شود مرجع تقليد را انتخاب کرد. براي هر کاري نمي توان استخاره کرد. مثلا فردي مي گفت که براي من استخاره کن که دختر من پسر بدنيا مي آورد يا دختر ؟يعني براي کار خدا استخاره مي کند. يکي از علما خواب ديد که به او گفتند: به مسجد برو و اولين کسي که مي آيد به او احترام بگذار. عالم به مسجد رفت و سگي را ديد و او را با چوب بيرونA کرد. شب بعد خواب ديد که به او گفتند چرا او را احترام نکردي و از مسجد بيرون کردي؟ سه شب خواب ديد ولي اعتنا نکرد زيرا گفت که سگ نجس است و من نمي توانم او را به مسجد راه بدهم.
گاهي استخاره مي کنيم و بد مي آيد، فرد مي گويد: نمي شود يک جوري استخاره کنيد که خوب بيايد. اگر ما دست از مرجعيت برداريم به بلا گرفتار مي شويم. اگر کسي خمس و زکات ندهد ولي عاشورا ميليوني خرج کند، کارش مورد قبول خدا نيست زيرا خدا مي فرمايد: خدا از کساني کار را قبول مي کند که تقوا داشته باشد يعني از محرمات دوري کنند و به واجبات عمل کنند. پس اگر کسي نماز نمي خواندA و غيبت هم مي کند، روز عاشورا هم خرج مي دهد، اينها مورد قبول نيست.
عرفاني مورد قبول است که از فقه بيرون آمده باشد. اگر عارفي فقيه بود حرفش مورد اطمينان است.
سوال – شما گفتيد که بايد کاري بکنيم که باعث غيظ کفار بشود و بايد در انتخابات شرکت کنيم، آيا تلاش مسئولان براي وضعيت بهبود معيشتي مردم باعث ناراحتي و غيظ کفار نمي شود؟ آيا اين موضوع نبايد به فهرست ناراحت کننده هاي کفار اضافه A بشود؟
پاسخ– هر چه وضع مادي ما بهتر بشود کفار بيشتر غيظ مي کنند. قرآن مي فرمايد: دشمن مي خواهد که شما در فشار و تنگنا قرار بگيريد. پس حق با ايشان است و اگر مسئله ي معيشتي مردم بهتر بشود کفار بيشتر غيظ مي کنند. مردم ايران از مسئولين بهتر هستند البته نقص هايي دارند که آن هم قابل حل است.
سوال – صفحه 320 قرآن کريم را توضيح بفرماييد.
پاسخ– در اين صفحه داريم: اگر کسي از ياد خدا اعراض کند زندگي اش تنگ مي شود. ياد خدا يا ذکر چيست؟ يکي از ذکرها قرآن است. اگر کسي از قرآن اعراض کند زندگي اش تنگ مي شود. مثلا قرآن مي فرمايد که براي انتخاب همسر اين راه را برويد ولي شما گوش نکرديد. پس شما به دفترچه ي راهنماي خودتان مراجعه نکرديد. سبک زندگي ما قرآن است. تمام آيات قرآن و روايات سبک زندگي است. ما به قوانين بين الملل توجه مي کنيم ولي خيلي به قانون خدا توجه نمي کنيم و با آن مقابله مي کنيم. پس ما هنوز دل به خالق نداده ايم.
الان ماه رجب، شعبان و رمضان در پيش است. يک نهضت قرآني راه بيندازيد. همه بايد بتوانند روخواني قرآن را ياد بگيرند. عمل به قرآن و حفظ قرآن ارزش است. حفظ قرآن براي افراد تيزهوش خوب است. ما بايد از قرآن درس بگيريم.
الان مسجدهاي زيادي است که امام جماعت ندارند. طلبه ها مي توانند براي زکات شان يک بار به اين مسجدها بروند. پس وقتي شما از قرآن اعراض مي کنيد زندگي تان تلخ مي شود. مثلا سيل مي آيد يا زلزله مي شود. بايد برگرديم و از خدا عذرخواهي کنيم.A از طريق فقه، آنچه واجب است انجام بدهيم و هر چه حرام است ترک کنيم.