91/9/28
سوال – از نگاه دين واهل بيت، بهترين کارها چيست؟
پاسخ – خدا در قرآن فرموده که کارهاي من بهترين کارآئي را دارد. خدا به خودش مي فرمايد: احسن الخالقين. درمورد داستان خدا مي فرمايد: من بهترين داستان ها را تعريف مي کنم. بافتن با يافتن فرق مي کند. قصه هاي قرآن بافتني نيست بلکه يافتني است. داستان هاي قرآن پر مطلب است. سوره ي يوسف يازده صفحه است که هزار و چهارصد نکته دارد. گاهي ما در بيست دقيقه فيلم، پيام هاي زيادي مي گيريم ولي بعضي موقع، فيلم هيچ نکته اي ندارد. قرآن مي فرمايد: ساختمان انسان بهترين ساختمان است. تمام حيوانات خم هستند يا افقي هستند يا پرواز مي کنند تنها حيواني که عمودي است انسان است و روي دو پا راه مي رود. بهترين کشورها، بهترين و ظريف ترين دوربين ها را ساخته اند. خداوند با مقداري پي( چربي)،دوربيني(چشم) خلق کرده که نود سال فيلم برداري مي کند. در ضمن اين دوربين حفاظت اتوماتيک است يعني چشم ما در آب نمک است تا خراب نشود. تمام دکترهاي روي زمين نمي توانند شيري جايگزين شير مادر بسازند. هيچ دوربيني چشم نمي شود. در صورت ما، همه ي اعضاي منحني است بخاطر همين ما زيبا هستيم، اگر ما بصورت مستطيل بوديم زشت بوديم. نمره ي خدا بيست است. زهرمار در دهان مار، بيست است. ما در بعضي نيازهاي خودمان، مي خواهيم بهترين باشيم. مثلا وقتي مي خواهيم براي خانه پرده بخريم، آلبوم يا فيلم مي بينيم و خيلي دقت مي کنيم که پرده ي زيبايي بخريم. ولي در بعضي مواقع کوتاه مي آييم. مثلا بعضي ها نمازشان را غلط مي خوانند. خوب است که انسان نمازش را پيش کسي بخواند. خدا قصه اش را از زبان لقمان مي گويد. من حاضر نيستم که حرف ديگران را روي منبر بگويد، حتما بايد حرف از خودم باشد. مومن آل فرعون فردي بود که ايمان داشت ولي تقيه مي کرد و نمي گذاشت که فرعون بفهمد او ايمان دارد. خدا در چند صفحه از قرآن صحبت هاي او را نقل کرده است. يعني خدا در قرآن نقل قول مي کند. ما مي توانيم هر چيز خوبي را از هر کس قبول کنيم.
سوال – بهترين حرف زدن از نظر قرآن و دين چيست ؟
پاسخ - در مورد صحبت کردن خدا مي فرمايد: بهترين حرف را بزنيد. روايت داريم که پيامبر بچه ها را زيبا صدا مي کرد. خوب است که ما بگوييم: A فاطمه خانم نه فاطمه. شهيد بهشتي در خارج از کشور از قبرستاني رد مي شد، همراهان ايشان سگي را ديدند و گفتند که اين سگ آمده فاتحه بخواند. دکتر بهشتي گفت که ما نبايد اين طور صحبت کنيم با اينکه عقايدمان با آنها فرق دارد. پس انسان بايد در حرف زدن ادب داشته باشد. اسلام روي حيا در کلام، تاکيد کرده است. بعضي ها فکر مي کنند که اگر باهم رفيق بودند، مي توانند با بي ادبي صحبت کنند. حتي اگر پدر و مادر بي ادبي کردند فرزند حق ندارد بي ادبي جواب بدهد. به پيامبر ابتر گفتند و خدا در جواب فرمود: آنها خودشان ابتر هستند. يعني شما مي توانيد در جواب بگوييد: خودت هستي. اگر کسي صفتي به شما بدي داد، شما مي توانيد به او بگوييد: خودت هستي ولي نمي توانيد به پدر ومادر بگوييد: خودت هستي. خدا نسبت به مردم مي فرمايد که با عدل و احسان رفتار کن ولي نسبت به پدر و مادرمي فرمايد: با احسان رفتار کن. ما با مردم مقابله به مثل داريم ولي با پدر و مادر نداريم. قول احسن يعني اينکه حرف شما محکم و منطقي باشد. پيامبر به کفار نمي گويد که من حق مي گويم و شما باطل مي گوييد. پيامبر فرمود: يا شما درست مي گوييد يا من، بايد با هم گفتگو کنيم. خدا به موسي مي فرمايد که با زبان نرم با فرعون سخن بگو. پس حرف بايد منطقي و نرم باشد. پدر و مادربايد با بچه به مهرباني سخن بگويند. حرف زدن با پدر ومادر بايد با کرامت باشد. A A حرف بايد بليغ و قابل فهم باشد. حرفي خوب است که عوام بفهمند و خواص بپسندند.
سوال – بهترين لباس از نظر قرآن و دين چه لباسي است؟
پاسخ – بهترين لباس براي زن ها اين است که لباس آنها، ديگران را تحريک نکند. قرآن مي فرمايد: لباس ظاهري بايد همراه با تقوا باشد. در قرآن به لباس ظاهري، همسر و تقوا، لباس گفته مي شود. گاهي اوقات لباس شيک است ولي طرف را اذيت مي کند. قرآن مي فرمايد: لباس و کلام بايد طوري باشد که هوسبازان به تو طمع نکنند. لباس بيرون بايد ساده باشد. آرايش و لباس زيبا براي همسر است. آيا درست است کسي که به شما کمکي نمي کند از شما لذت ببرد؟ بعضي خانم ها مجاني خودشان را حراج مي کنند. کسي بايد از شما لذت ببرد که براي شما امکانات فراهم مي کند. براي ديدن موزه بايد پول پرداخت کرد. فردي از امام رضا(ع) سوال کرد و امام کمي فکر کرد و بعد جواب داد. فردي گفت که شما جواب را نمي دانستيد که فکر کرديد. امام فرمود: خير، بايد به کلام احترام گذاشت. گاهي خدا خودش هم کلمات را مي کشد مثل الف لام ميم، ياسين و طه... مرد در خانه نمي تواند هر لباسي بپوشد اگر فرزند داشته باشد.
سوال – از نگاه دين و قرآن، بهترين پدر و مادر کيست ؟
پاسخ – پدر خوب بايد اسم خوب روي فرزندش بگذارد و براي تربيت او وقت بگذارد، دختر را زود شوهر و پسر را زود زن بدهد. هر کس بچه دارد بايد همبازي او بشود بايد نيازهاي بچه را برآورد و بچه را کتک نزد، بايد لقمه ي حلال به فرزند داد. لقمه ي حرام در نسل شما اثر مي گذارد. امام حسين (ع) در روز عاشورا فرمود: شکم هاي شما از حرام پر شده است که سخنان در شما اثر نمي کند. از استاد دانشگاهي که کتاب هاي تعليم و تربيت مي نويسد، پرسيدم که آيا در کتاب هاي تعليم و تربيت در مورد لقمه ي حلال هم نوشته شده است ؟ ايشان گفت: خير. ما چنين بحثي در تعليم و تربيت نداريم. داريم که نشستن با پولدارها بدون فقرا قساوت مي آورد، بعضي غذاها قساوت مي آورد. بهترين پدرکسي است که به فرزندش هنر ياد بدهد. ما فکر مي کنيم که پدر خوب کسي است که همه ي امکانات را براي فرزند فراهم کند ولي اين طور نيست، فرزند بايد نياز هم داشته باشد. فردي پولدار بود و کار نمي کرد زيرا مي گفت که من پير هستم و پول هم دارم. حضرت فرمود که خودت را از اقتصاد کنار نکش حتي اگر به پول نيازي نداري. اسلام با رکود مخالف است. فکري که حاضر نيست مشورت کند يعني در رکود است. روايت داريم: هلاک مي شوند کساني که فکرشان راکت است. اگر کسي زميني را تا سه سال کشت نکند، بايد ديگري روي آن کار کند زيرا زمين نبايد راکت باشد. پول نبايد راکت باشد. مي توان با آن در مضاربه شرکت کرد يا در قرض الحسنه سرمايه گذاري کرد. درقرآن چهار بار کلمه ي قرض الحسنه آمده است. خوب نيست که ما عمري کلمه اي را بشنويم و آنرا تکرار کنيم ولي معناي آنرا ندانيم. مثلا بعضي نمي دانند شريعه ي فرات يعني چه، شريعه راهي است که به آب مي رسد. يعني خاکي که از آب بالاتر است و از آنجا مي توان آب برداشت. ما بايد معناي نماز را بدانيم. قرض الحسنه بايد بي منت باشد زيرا اگر منت داشته باشد ديگر حسنه نيست،حسنه بايد سريع باشد و طول نکشد. بعضي ها وقتي مي خواهند به کسي کمک کنند او را سين جين مي کنند. ديگر اينکه حسنه بايد ارزش داشته باشد. خدا مي فرمايد که اگر چيزي به فقير مي دهيد، چيزي بدهيد که اگر شما فقير بوديد و به شما مي دادند آنرا قبول مي کرديد. آيت الله مشکيني در مراسم بله برون دخترش مهريه را پنج هزار تومان تعيين کردند. ايشان اين مبلغ را پانصد تومان خواند. ايشان پرسيد که اگر شما دختر داشتيد به اين مهريه مي داديد؟ آنها A گفتند: بله. بعد فهميدند که ايشان اشتباه کرده است.
سوال – صفحه 180 قرآن کريم را توضيح بفرماييد.
پاسخ – در اين صفحه خدا مي فرمايد: آنها مکر مي کنند و خدا هم تدبير مي کند، خدا بهترين تدبير کننده است.
پزشک به بيمار شربت مي دهد و مي گويد که هر هشت ساعت يک قاشق بخور. بيمار شربت را نمي خورد و مقداري از شربت را دور مي ريزد و به دکتر مي گويد که من شربت را خوردم. اين بيمار فکر مي کند که سر دکتر کلاه گذاشته است ولي او سر خودش را کلاه گذاشته است. در قديم بجاي وزنه پاره آجر مي گذاشتند و وزن ها خيلي استاندارد نبود. فردي مي خواست شکر بخرد و آجر (وزنه ) را مي تراشيد که کم بشود ولي نمي دانست که هر چه وزنه کم بشود، شکر او هم کم مي شود. ما فکر مي کنيم که اگر نماز نمي خوانيم و خمس نمي دهيم زرنگ هستيم، وقتي شکم فقيري سير مي شود و شما را دعا مي کند، آن دعا زندگي شما را پربرکت مي کند. وقتي درخت انگور را قيچي مي کنيد رشد آن بيشتر مي شود. مو در اثر اصلاح کم نمي شود. ما نبايد خدا را گول بزنيم. خدا مي فرمايد که آنها به خدا کلک مي زنند ولي به خودشان کلک مي زنند.
سوال – بهترين عبادت از نظر قرآن و دين چيست ؟
پاسخ – قرآن مي فرمايد: بهترين عبادت، عبادتي است که خالص باشد، ريا، خودنمايي، عجب و غرور در آن نباشد. A بايد در نماز اخلاص باشد. نماز هم بايد زياد باشد و هم خالص باشد. يعني هم کميت مهم است و هم کيفيت.
سوال– بهترين حکومت ازنظر دين و قرآن چه حکومتي است ؟
پاسخ– بهترين حکومت کردن اين است که کار را به اهلش بسپارند. گاهي کسي را دوست دارند و آن پست را بدون دليل به آن فرد مي دهند. بعضي مواقع هم فردي را عزل مي کنند با اينکه لايق است و مي گويد که اين طرفدار من نيست يا در حزب من نيست. گاهي عزل A و نصب ها فقط بر اساس حزب بازي يا سياست بازي است.A پست هاي سفارشي، مملکت را آتش مي زند. پس بايد هر کس در هر جايي که صلاحيت دارد باشد.
در جلسه اي اباذر ديد که همه ي حکام از خاندان بني اميه هستند. او خنديد و گفت که از پيامبر شنيدم که اگر حکام مملکت، همه از خاندان بني اميه بودند بايد فاتحه ي آن مملکت را خواند. معاويه به اباذر گفت که اين حديث ها جعلي است، بايد شاهد بياوري و اِلا تو را مي کشيم. او شاهد نداشت ولي گفت که ممکن است اميرالمومنين اين حديث را شنيده باشد. از امام علي(ع) پرسيدند که آيا شما اين حديث را از پيامبر شنيده ايد؟ حضرت فرمود: خير، ولي از پيامبر شنيدم که فرمود: زير آسمان کبود راستگوتر از اباذر نيست. حضرت با اينکه ديد جان اباذر در خطر است دروغ نگفت بلکه با سياست، جان او را نجات داد. ما بايد جمهوري اسلامي داشته باشيم نه جمهوري انتقامي. فرد سياسي مي گفت که اگر من بدانم فلاني که جزو خط ما نيست از اين مغازه خريد مي کند، ديگر از آن مغازه خريد نمي کنم. اين سياست نيست اين کينه است. گاهي در افطاري کسي جز باند و حزب خودش را دعوت نمي کند، اين تفکر اُموي است نه تفکر علوي.
سوال – بهترين کار از نظر دين و قرآن، چه کاري است ؟
پاسخ- بهترين کار، کاري است که نفع آن بيشتر باشد. بعضي کارها درآمد دارد ولي نفع آن براي خواص است. کاري بهتر است که عام المنفعه باشد و مردم بيشتر از آن استفاده کنند.
خدايا نيت عمل، سياست اخلاق ما را احسنت بفرما. در اين گراني مردم اذيت مي شوند حداقل در اين گراني به خودمان رحم کنيم. وقتي به امام صادق(ع) گفتند وضع گندم خوب نيست امام فرمود ما بايد گندم و جو را قاطي کنيم و مصرف را کم کنيم.