اپلیکیشن شبکه سه
دریافت نسخه اندروید

مشاهده محتوا

91-07-18-حجت الاسلام والمسلمين قرائتي-ويژگيهاي حج

91/718

سوال – کساني که نتوانسته اند به حج بيت الله الحرام بروند، آه حسرت مي کشند. آيا اين آه کشيدن ثوابي هم دارد ؟

پاسخ – در دعا داريم: اي کسي که بين قوي و ضعيف مساوات برقرار کرده اي. هر کسي در هر کجا مي تواند به قله ي کمال برسد. به فردي گفتند که در اينجا بايست و مواظب کفش هاي ما که طواف مي کنيم باش، امام فرمود: ثواب او کمتر از ثواب طواف کننده ها نيست. اين روايت جهت پرستاران، پزشکان، مرزبانان و.. . است که بيشتر اوقات در نزد خانواده هايشان نيستند. داريم کسي که به نمازجمعه مي رود مثل اين است که به مکه رفته است. يعني به او اجر مي دهند. کسي که براي حل کردن مشکل، گامي برمي دارد مثل اين است که در صفا و مروه است. يعني اجر صفا و مروه را براي او مي نويسند. هر کس قبر حضرت عبدالعظيم حسني را زيارت کند مثل کسي است که قبرامام حسين (ع) را زيارت کرده است. پس انسان در هيچ زماني احساس نمي کند که عقب مانده است. مهم اين است که انسان سعي خودش را بکند. کسي که در معنويات وقت مي گذارد، بازنده نيست ولي در ماديات اين طور است. خدا از انسان عمل نمي خواهد بلکه سعي و تلاش مي خواهد. اگر شما اذان بگوييد ثوابش را مي بريد حتي اگر کسي به مسجد نيايد. اگر شما امر به معروف و نهي از منکر بکنيد ثواب را مي بريد حتي اگر طرف به حرف شما گوش ندهد. گفتن امر به معروف و نهي از منکر رشد است. بعضي ها مي گويند که ما مي گوييم ولي حرف ما اثر ندارد. اگر چوبي نشکند ما آنقدر به آن تبر مي زنيم تا بشکند. اگر ما نتوانيم در نوشابه اي را باز کنيم آن را دور نمي اندازيم بلکه از ديگران کمک مي گيريد. ممکن است که حرف من در اين دختر يا پسر اثر نکند ولي حرف استاد دانشگاه اثر کند يا حرف يک فوتباليست يا اقوام اثر کند يا ممکن است که اين حرف الان اثر نکند و بعدا اثر کند. انسان نبايد احساس ضرر بکند. راه قرب همه ي انسانها يک جور است. داريم: کسي که از بچه هايي فردي که به حج رفته نگهداري مي کند، در اجر و ثواب حاجي شريک است. روايت داريم که خدا در مورد شراب ده گروه را لعنت کرده است: کسي که انگور را به قصد شراب بکارد، کسي که انگور را به قصد شراب بفروشد، کسي که انگور را براي شراب بخورد، کسي که شراب مي سازد، کسي که شراب را حمل و نقل مي کند، کسي که آنرا دلالي مي کند و.. . همه ي اينها در گناه شراب شريک هستند. کسي که نشسته نماز مي خواند با کسي که ايستاده نماز مي خواهد اجر کساني دارند. خدا نسبت هاي را مي سنجد. فردي که ده ريال دارد و يک دهم آنرا به فقير مي دهد با فردي که يک ميليارد دارد و يک دهم آنرا به فقير مي دهد اجر يکساني دارند. خانه کوچک شش دانگ است و خانه ي بزرگ هم شش دانگ است. بعضي ها فکر مي کنند که اگر خانه داري کنند هيچ کاري نکرده اند ولي اگر در موسسه اي کار کنند، کار مهمي کرده اند. اين فکر و عقيده غلط است. جواني مي گفت که کار براي تراکتور است نه براي انسان. اساس اين فکر اشتباه است. بعضي ها وقتي مي خواهند درس بخوانند به فکر ارتقاء شغلي هستند. تربيت بچه مهمترين کار است. اگر شوهري از خانمش تقاضا کند که با هم باشند، خانم نمي تواند نمازش را طولاني کند و بايد حداقل واجب را انجام بدهد. ممکن است کساني که بطور مداوم به زيارت مي روند زيارت شان قبول نشود و کسي اصلا به زيارت نمي رود توفيقاتي پيدا کند.

فردي مي گفت که من مي خواهم امام را ببينم ولي به او اجازه ي ملاقات نمي دادند.او در منزل امام رفت و رو بهA  ديوار سلامي به امام خميني داد و رفت. همه ي تحت تاثير قرار گرفتند. گاهي يک سلام دور قبول است ولي يک سلام نزديک قبول نيست. نمازي با غرور خوانده مي شود قبول نيست ولي نمازي که با ذلت خوانده مي شود مورد قبول خدا واقع مي شود. پس هيچ کس نبايد غصه ي کارهاي معنوي را که نمي تواند انجام بدهد بخورد.

سوال – در دعا داريم که خدايا زيارت حج را هر سال نصيب ما بگردان. ما که مي دانيم اين دعا مستجاب نمي شود پس چرا آنرا مي خوانيم ؟

پاسخ – يکي از اهداف دعا، مستجاب شدن است. هدف از شستن لباس اين است که لباس تميز بشود ولي اهداف ديگري هم همراه آن وجود دارد: دست شوينده لباس تميز مي شود، هنگام پوشيدن لباس تميز خوشحال مي شود و ديگران هم از ديدن آن لباس تميز شاد مي شوند. ظاهر دعا اين است که بايد مستجاب بشود ولي دعا کردن برکات ديگري هم دارد. ما دعا مي کنيم که همه ي بيماران شفا پيدا کنند، اين دعا هيچ وقت مستجاب نمي شود. فکر ما بايد اين باشد که همه ي بيماران شفا پيدا کنند حتي اگر اين اتفاق نيفتد. فکر ما بايد بلند باشد و اين فکر بلند باعث رشد مي شود. قدر انسان به اندازه ي همت اوست. ما در پول، جان،A ، آبرو و.. . محدوديت داريم ولي در نيت محدوديت نداريم. يک حديث را مي توان براي يک فرد خواند يا آنرا به سي دي تبديل کرد و هزاران نفر از آن استفاده کنند.

سوال – حج چه ويژگي دارد که انسان را به فکر حلاليت طلبيدن يا درست کردن نمازش مي اندازد ؟

پاسخ – حلاليت طلبيدن و درست کردن نماز واجب است و ربطي به حج ندارد. مثلا وصيت براي لحظه ي مرگ نيست و انسان مي تواند هر زماني وصيت کند. حج آخرين فرصت است و انسان بايد مال و نمازش را درست کند. امام صادق (ع) از فردي اجازه گرفت که دست او را فشار بدهد، جاي انگشت امام روي دست او ماند، امام فرمود: اگر اين اندازه اثر انگشت روي دست بماند، ديه دارد. مسائل حقوقي خيلي مهم است. اگر بچه ي دوساله اي را از جايي بلند کنند و جاي او نماز بخوانند اين نماز باطل است. ممکن است که انسان در بچگي حقوق افرادي را ضايع کرده است، الان بايد آنرا جبران کند حتي اگر خودش را معرفي نکند. لقمه ي حرام در زندگي انسان اثر مي گذارد. کسي که خمس نمي دهد مالش برکت ندارد. روايت داريم: مال حرام رشد نمي کند و اگر رشد هم بکند خيري در آن نيست. اگر مال حرام انفاق بشود اجري در آن نيست. اگر مالي حلال باشد و انفاق بشود، ثواب آن ده برابر مي شود. خيّرين مدرسه سازي هستند که کمک مالي زيادي مي کنند ولي خمس نمي دهند. وقتي آنها کمک مي کنند، مي توانند نيت خمس هم بکنند. قرآن مي فرمايد: کساني که تبليغ مي کنند نبايد بترسند.

روزي من براي سرکشي نهضت سواد آموزي به همدان رفتم و به منزل آقاي موسوي امام جمعه رفتم. آقايي که پدر دو شهيد بود ما را ميهمان کرد. هنگامي که ما نشسته بوديم، پيرمردي به سرعت وارد اتاق شد و نزد ما نشست و گفت که من يک پسر داشتم که معلم بود و روزي بخاطر مسائلي به او توهين کردند و آب دهان انداختند و وقتي خواستند با اين فرد برخورد بکنند پسر من اجازه نداد و گفت که مومن خمشمش را فرو مي برد. او به جبهه رفت و شهيد شد. بعد اين آقا پيش من آمد که معذرت خواهي کند و من هم قبول کردم. اين پيرمرد همان طور که مي گفت الحمدلله من چه پسري داشتم، مُرد. همه ي ما شوکه شديم. آيا هيچ کدام از فارغ التحصيلان دانشگاه و حوزه در مقابل آب دهان مي گويند: مومن خشمش را فرو مي خورد؟ من اين داستان را در تلويزيون گفتم و پيرمردي که اين داستان را شنيد پيش من آمد و گفت که من مي خواهم همه ي مالم را وقف نهضت سواد آموزي کنم. من به او گفتم که اول بايد خمس مالت را بدهي. او خمس مالش را داد و بعد مالش را وقف کرد. مرجع تقليدي که خمس مال ايشان را که سنگين هم بود دريافت کرده بود، مبلغي را به من داد که در جايي که مي دانم خرج کنم. فردي براي تبليغ به خارج از کشور رفت و خدمات ارزنده اي انجام داد. من اين پول را براي هزينه ي هواپيماي ايشان دادم. ايشان در برزيل استاد دانشگاهي را مسلمان کرد و بعد آن فرد از دنيا رفت.

ما فکر مي کنيم که اگر خمس مال مان را بدهيم از آن کم مي شود ولي ممکن است که داماد يا عروس يا پسر نااهلي همه ي مال ما را به هدر بدهد. امام رضا(ع) فرمود: ما به کساني که خمس نمي دهند دعا نمي کنيم. خمس بايد هميشگي باشد نه فقط براي زمان حج.

سوال – چگونه مي شود خاطرات خوش معنوي مثل سفر حج را در زندگي هميشگي کنيم ؟

پاسخ – انسان بايد خاطرات بنويسد و آنرا بخواند.

زيارت مخصوص امام رضا(ع) روز دهم مهر است. خوب است که اهالي مشهد يک زيارت به قصد محرومين همه ي دنيا بخوانند. خدايا توفيق زيارت امام رضا(ع) و همه ائمه را به همه ي آرزومندان عطا بفرما.