اپلیکیشن شبکه سه
دریافت نسخه اندروید

مشاهده محتوا

96-06-13-حجت الاسلام والمسلمين فرحزاد – غدير


برنامه سمت خدا
موضوع برنامه: غدير
كارشناس: حجت الاسلام والمسلمين فرحزاد
تاريخ پخش: 13- 06-96

بسم الله الرحمن الرحيم و صلي الله علي محمد و آله الطاهرين
باز مرا سوي لب خم کشيد *** قصه‌ي دريا به تلاطم کشيد
آمد و طوفان من آغاز شد *** باز دري رو به دلم باز شد
ساقي افلاک سلام عليک *** اي پدر خاک سلام عليک
بَه به تو و تيغ بلا جوي تو *** شيري و شيران همه آهوي تو
بر سر ذوق آمده پروردگار *** بس که مي‌آيد به تو اين ذوالفقار
کار هزار آيت اعظم کني *** گوشه ابرويي اگر خم کني
اي خط توصيف تو بي خاتمه *** جلوه ظاهر شده فاطمه
اول و آخر سر يک موي تو *** ظاهر و باطن تو و بانوي تو
کشتي خلقت به هدف مي‌رسد *** تا که به ايوان نجف مي‌رسد

شريعتي: سلام مي‌کنم به شما، سلام به شما و محبتي که از آن سرشار هستيد. سلام به شما و دلهايي که پر از محبت اميرالمؤمنين علي (عليه‌السلام) است. سلام به شما که براي رسيدن عيد بزرگ غدير لحظه شماري مي‌کنيد. حاج آقاي فرحزاد سلام عليکم. خيلي خوش آمديد.
حاج آقاي فرحزاد: عليکم السلام و رحمة الله. خدمت جنابعالي و بينندگان و شنوندگان عزيز عرض سلام دارم. ايام اعياد غديريه، از عيد قربان تا 25 ذي الحجه است. از شما و عزيزاني که براي اين ايام کار مي‌کنند خواهش مي‌کنم عدد معين نکنيد. قبلاً دوستان مي‌گفتند: هفته ولايت، بعد دهه ولايت گفتند. مقام معظم رهبري در يک سخنراني فرمودند: خوب است در طول سال براي غدير کار شود. اين ماه اينقدر مناسبت دارد که شهر الولايه است. ايام غديريه و ايام شادي آسماني است. اوج اين از عيد قربان تا 25 ذي الحجه است. عيد مباهله شروع مي‌شود. اميدواريم همه شاد و خوش و خرم باشند و برنامه‌هاي غدير را احيا کنند. من خدمت خانواده‌هايي که اين ايام داغدار شدند و حادثه تلخي براي دانش آموزان اتفاق افتاد، تسليت مي‌گويم. انشاءالله خداوند عزيزاني که مصدوم شده‌اند را هم شفا بدهد. انشاءالله اين جشن‌ها و شادي، روح همه شهدا از جمله شهيد حججي را هم شاد مي‌کند. با عزيزان نجف آباد صحبت کردم که وقتي جنازه اين عزيزان مي‌آيد، در کنار اين برنامه‌هاي غدير مفصل در نجف آباد هم برگزار مي‌شود.
شريعتي: انشاءالله در اين ايام که منور به نام اميرالمؤمنين علي(عليه‌السلام) هست، بهترين‌ها نصيت همه شما شود. امروز براي ما چه عيدي آورده‌ايد؟
حاج آقاي فرحزاد: بسم الله الرحمن الرحيم. اللهم صل علي محمد و آل محمد و عجل فرجهم.
ما بايد تابع فرمايش قرآن و خدا و پيامبر و اهل‌بيت باشيم. اگر کسي يک مرور اجمالي در قرآن و روايات و سيره و رفتار پيغمبر داشته باشد، بعيد مي‌دانم به غير اين برسد که موضوع توحيد و بعد رسالت پيغمبر و بعد امامت و ولايت و مديريت جهان تا قيامت که اين خيلي موضوع مهمي است. پيامبر(ص) طبق فرمان خداي متعال مأمور بودند که امامت و رهبري جامعه را به عالم معرفي کنند که بعد از خودشان تا قيامت اين رهبري و مديريت بايد به دست چه کسي باشد. بعضي فکر مي‌کنند موضوع بيان ولايت و امامت اميرالمؤمنين فقط در عيد غدير بوده است. از روز اول بعثت، معروف است حديث «يوم الدار» شيعه و سني نقل کردند. «وَ أَنْذِرْ عَشِيرَتَكَ‏ الْأَقْرَبِين‏» (شعرا/214) خدا به پيامبر(ص) امر کرد که اول به نزديکانت اين پيام را برسان. يعني رسالت و نبوت خودت را! شروع اعلام رسالت پيغمبر با سور دادن و طعام بود. اول سور بعد طعام، اول طرف را نمک گيرکن، حضرت مقداري گوشت گوسفند تهيه کردند و عمو و عموزاده را دعوت کردند. اين سور خيلي مهم است. بعد فرمودند: من از طرف خدا مبعوث به پيغمبري شدم، اول کسي که به من ايمان بياورد، جانشين من خواهد شد. مولا علي(عليه‌السلام) بلند شدند، ده سال داشتند. اقرار به توحيد و رسالت پيغمبر کردند. فرمودند: شما وصي و جانشين من خواهي بود. از همان روز اول و در جاي جاي دوران رسالتشان و طول نبوتشان به انواع و اقسام بيان‌ها و خطبه‌ها و سخنراني‌ها ولايت مولا اميرالمؤمنين را تثبيت کردند. حالا نمونه‌هايش را عرض مي‌کنم. شدت محبت خدا و پيامبر را به اميرالمؤمنين را ببينيد. در شب معراج خداوند به پيامبر عظيم الشأن(ص) فرمود: اي حبيب من چه کسي را از همه بيشتر دوست داري؟ پيامبر فرمود: هرکس که تو از همه بيشتر دوست داري. فرمود: من علي را از همه بيشتر دوست دارم! پيامبر عرض کرد: من هم علي را از همه بيشتر دوست دارم!
عباس عموي بزرگ پيغمبر يک وقتي محضر پيغمبر خدا بود. اميرالمؤمنين وارد شدند. پيغمبر با شوق از جا بلند شدند. به استقبال مولا علي رفتند. او را در آغوش گرفتند، مصافحه کردند و پيشاني مولا را بوسيدند. آنقدر احترام کردند و بعد کنار خودشان نشاندند که براي هيچکس غير از حضرت زهرا اين احترام‌ها را نمي‌گذاشتند. عباس عمو است. شگفت زده شد! به پيغمبر عرض کرد: «أتحب هذا يا رسول الله؟» علي را دوست داري؟ فرمود: من علي را دوست دارم؟! «يا عم رسول الله والله لله أشد حبا له مني» به خدا قسم خداي ما بيش از من علي را دوست دارد. يعني اول محب و اول عاشق به اميرالمؤمنين خود خداست. تجلي همه اسماء و صفات خداي متعال است. همه وجودش خدايي است. بعد هم بشارت دادند و فرمودند: «ان الله جعل ذرية كل نبي في صُلبه وجعل ذريتي من صُلب علي بن ابي طالب» انبياي گذشته تکثير اولادشان به وسيله نسل پسر بوده است. يعني از صلب خودشان بوده است. ولي تکثير نسل من و ازدياد نسل من به وسيله داماد من يعني حضرت علي است. اگر حضرت علي نبود، نسل پيغمبر ادامه پيدا نمي‌کرد. لذا پيغمبر مي‌فرمايد: من اين افتخار را دارم که کثرت نسل و ذريه من به برکت اين آقاحفظ شده است.
چند نکته در مورد غدير صادقه و از صميم دل عرض کنم. ما بايد قبول کنيم که در جريان غدير خيلي کوتاه آمديم. غدير مهجور و غريب است. يک خبرنگار در دنيا ميکروفن دست بگيرد و اسم فلان فوتباليست را ببرد. همه مي‌شناسند. فلان خواننده و فلان هنرپيشه را مي‌شناسند. بپرسد علي بن ابي طالب چه کسي است؟ غير از کشورهاي اسلامي، منظور کشورهاي اروپايي است. بعيد مي‌دانم از صد نفر، ده نفر بشناسند! پيغمبر اسلام را اکثراً مي‌شناسند. نام علي بايد کنار نام پيغمبر و خدا باشد. امام حسين را اکثراً مي‌شناسند. چون تاسوعا و عاشورا در اغلب کشورها دسته راه مي‌افتد. ولي علي بن ابي طالب را به اندازه يک انساني که شهرت جهاني دارد در دنيا معرفي نکرديم. نهج‌البلاغه‌اش، خودش و شخصيت‌‌اش را معرفي نکرديم. اميرالمؤمنين غريب است و ما روز قيامت مسئول هستيم. امام زمان و اهل‌بيت را نمي‌شناسند. هيچکس نمي‌تواند حق اهل‌بيت را ادا کند. من خواهش مي‌کنم استقبال محرم دو سه روز باشد. نه هفتاد روز و ده روز، شما وقتي از ده روز جلوتر استقبال محرم مي‌رويد، يعني عيد غدير و اعياد غديريه هيچ! امام حسين هم والله راضي نيست. اينکه در ايام غدير همه جا را سياه پوش کنيم درست نيست.
محرم نسبتاً جا افتاده است. اربعين چند سالي است راه افتاده است. خودجوش مردم موکب‌ها و ايستگاه‌هاي صلواتي زدند، فاطميه تا حدودي جا افتاده است. در صورتي که شما از هر مرجع تقليدي و هر دانشمندي بپرسيد: عاشورا مهمتر است يا غدير؟ روايت داريم که امام سه بار قسم خورده است قطعاً غدير مهمتر از عاشورا است و قطعاً غدير از فاطميه مهمتر است. حضرت زهرا فداي ولايت و اميرالمؤمنين و راه خدا شد. غدير يک جريان است و يک فرهنگ است و يک دين و مکتب است و ما بايد اين را احيا کنيم. پس همانطور که ايام صادقيه، ايام فاطميه، ايام محرم جا افتاده است، بياييم غدير را هم از اين مهجوريت و غربت در بياوريم. اولاً بارها عرض کرديم «يحزنون لحزننا» قوي است ولي «يفرحون لفرحنا» کم است. اين را يک قدري بيشتر کنيم. «اضحک» بر «ابکي» مقدم است. در چند روايت ديدم که «يَفرحون» بر «يَحزَنون» مقدم شده است. پس انشاءالله اين ايام شادي را مفصل جشن بگيريم.
تبليغ غدير جزء واجبات است. مثل نماز که مي‌خوانيم، اصل دين، ولايت و اصول دين از فروع دين مهمتر است. پيامبر فرمودند: «فَلْيُبَلِّغِ الْحاضِرُ الْغائِبَ وَ الْوالِدُ الْوَلَدَ اِلى يَوْمِ الْقِيامَةِ» سه روز مردم را در غدير خم زير آفتاب نگه داشتند، بدون امکانات بود و فقط يک چاله آبي بود. حضرت علي (ع) را به عنوان جانشين خود معرفي کردند، فرمودند: واجب است افرادي که شاهد هستند به غائبين برسانند. همه پدرها به فرزندانشان تا قيامت جريان غدير را برسانند. احياء خطبه غدير خيلي مهم است. الآن مسابقاتي در کشور برگزار مي‌شود براي حفظ خطبه غدير، من از رسانه‌ها خواهش دارم که اين ايام خطبه غدير را از مشهد و قم پخش کنند و احيا کنند. امام صادق(ع) به ابن بي نصر فرمودند: هرجا هستي سعي کن در غدير «فاحضر يوم الغدير عند اميرالمؤمنين (ع)» (وسايل الشيعه/ج14/ص388) آنهايي که توان دارند به نجف براي زيارت بروند. آنهايي که نمي‌توانند از راه دور زيارت غديريه و خطبه غديريه را بخوانند. «فإنّ الله يغفر لکل مؤمنٍ و مؤمنةٍ و مسلم ذنوب ستين سنةً» (وسايل الشيعه/ج14/ص388) خدا گناه مرد و زن مؤمنه را در غديرخم به برکت مولا علي(ع) مي‌بخشد.
يک کليپي در فضاي مجازي ديدم که خبرنگاري با خيلي از افراد مصاحبه کرده بود که به نظر شما مهمترين روز يا شبي که اميد داريد گناه شما آمرزيده مي‌شود کدام است؟ خيلي‌ها گفتند: شب عاشورا، تاسوعا، عرفه، شب قدر! اکثراً گفتند: شب قدر. تا حدي جواب درست است ولي جواب اصلي اين نيست. سؤال اين است که مهمترين شب و روزي که خداوند از همه بيشتر مي‌آمرزد، چه روزي است؟ هيچکدام جواب صحيح ندادند. ولي امام صادق(ع) فرمودند: «و يعتق من النار ضعف ما اعتق في شهر رمضان و ليلة القدر و ليلة الفطر» (وسايل الشيعه/ج14/ص388) در ماه رمضان خدا چقدر مي‌آمرزد و از آتش جهنم آزاد مي‌کند؟ هر شب يک ميليون، شب و روز جمعه و هر ساعتي يک ميليون، شب قدر عفو عمومي، شب آخر ماه رمضان و شب عيد فطر، امام صادق فرمود: دو برابر ماه رمضان، شب قدر و شب عيد فطر خدا در عيد غدير به برکت آقا از آتش جهنم آزاد مي‌کند. اين خيلي مهم است. اميرالمؤمنين واسطه رساندن خير است و ما را از آتش جهنم در مي‌آورد. آنهايي که به طرف مولا مي‌آيند از آتش جهنم و گناه جدا مي‌شوند. هر يک درهمي که در عيد غدير انسان صدقه و انفاق مي‌کند هزار برابر مي‌شود. در روايت ديگر امام هشتم فرمود: صد هزار برابر است! در عيدي دادن هيچکس نگفته بايد سيد باشد يا عالم باشد. نه! عالم و جاهل و صغير و کبير ندارد. اصلاً عيدي‌هايتان را براي عيد غدير جمع کنيد.
شش سال است که بنده در برنامه سمت خدا هستم و خدا را از اين بابت شاکرم. خروجي که اين برنامه دارد براي من خيلي مهم است. الآن خيلي از وسواسي‌ها پيام دادند که راحت شديم. براي عيد قربان گفتيم: قرباني کنند. بالاي صد قرباني فقط قم براي ما فرستادند. خواهش مي‌کنم براي غدير هم فرهنگ سازي کنيم. اين اثر دارد. برنامه‌هاي خوبي که عزيزان مي‌خواهند براي همسر و بچه‌هايشان داشته باشند، چه فرصتي بهتر از عيد غدير. مي‌خواهي براي خانمت گوشي همراه بگيري، کفش بگيري، نزديک سال تحصيلي است، بگويند: به عشق غدير براي حضرت علي اين هديه را بگيريم. بهانه‌ي اين کارها غدير باشد. اين خيلي مؤثر است. محبت در دل اين بچه ايجاد مي‌شود. سور دادني که در طول سال است را در اين ايام بياندازيم. عقيقه کنيم، کار خيري داريم در اين ايام باشد. ثوابش چند برابر است. پس انشاءالله هر برنامه شادي داريم از عروسي و عقد گرفته تا هر کار ديگر را در عيد غدير بگذاريم. در عيد غدير امام صادق(ع) فرمودند: «فأفضل على اخوانک فى هذا اليوم  و سر فيه کل مؤمن و مؤمنة» (مصباح المجتهد/737) نه خانواده، دوست و فاميل و آشنا، عيد غدير سعي کنيد دل هر مرد و زن مؤمن را شاد کنيد. صدقه مي‌دهيد، دعا مي‌کنيد براي همه مؤمنين باشد. طعام مي‌دهيد، هر کار خيري مي‌توانيد بکنيد. يکي از پيام‌هاي غدير اين است که به ديگران خير برسانيد. «سُرَّ» يعني هر مرد و زن مؤمني را مسرور کن.
يکي از آقايان گفت: پدر يک خانواده را در عيد غدير دستگير کردند و بردند. نيروي انتظامي و قاضي عزيز، مجرمي که نمي‌تواند فرار کند چرا يک روز دستگير مي‌کنيد که براي خانوادده خاطره تلخ بماند؟ هرسال عيد غدير يادآوري يک خاطره بد براي آنها مي‌شود. عيد غدير اگر زنداني بي گناه به خانواده برگردد چقدر باعث شادي خانواده مي‌شود. مي‌گويند: انشاءالله عيد غدير زود به زود بيايد. من معتقد هستم يک ستاد غديريه بايد در مملکت تشکيل شود و لازم هست. اگر ما با اهل‌بيت انس بگيريم، مشکل اقتصادي و سياسي ما حل مي‌شود. ما از غدير کم گذاشتيم. علي را معرفي نکرديم. جوان بدبخت گير تکفيري‌ها افتاده و مغزش را زدند، مي‌گويند: شيعه کشي ثواب دارد. سر بريدن ثواب دارد. سر شهيد حججي را مي‌برند، تکبير مي‌گويند. اين براي اين است که غدير را فراموش کرديم. علي را خوب معرفي نکرديم! مقام معظم رهبري فرمودند: وحدت حول ولايت شکل مي‌گيرد. در زيارت جامعه کبيره هست که حول قرآن و اهل‌بيت وحدت شکل مي‌گيرد. غدير وحدت آفرين است. اهل سنت غدير را قبول دارند. ما اين محبت حضرت علي را در دل اين بچه‌ها نکاشتيم، وهابيت آمده کاشته و جوان ما را گول زده است. در سوريه و لبنان و کشورهاي ديگر مشکل درست شده است. حضرت زهرا فرمود: اگر بر غدير خم مردم اجتماع مي‌کردند دو نفر با هم دعوا نمي‌کردند و اختلاف نمي‌شد. طلاق و جدايي نبود. بياييم فرهنگ غدير را احيا کنيم. «سُرَّ فيه کل مؤمن و مؤمنه» هرکس به خاطر حضرت علي يک کار خوب انجام بدهد. اطعام مي‌دهيم، گره گشايي از کار مردم مي‌کنيم، زنداني آزاد مي‌کنيم. امام صادق(ع) فرمود: هرچقدر مي‌تواني به برادرانت در اين ايام لطف و محبت و تفضل کن. امام صادق فرمود: «والله لو عرف الناس فضل هذا اليوم بحقيقته لصافحتهم الملائكة فى كل يوم عشر مرات... وما اعطى الله لمن عرفه ما لايحصى بعدد» به خدا قسم اگر مردم عظمت غدير خم را درک مي‌کردند، ملائکه روزي ده بار با آنها مصافحه مي‌کردند. امام صادق فرمود: اگر خوف طول کشيدن نبود من از فضايل عيد غدير آنقدر مي‌گفتم که قابل شمارش نباشد. امام صادق(ع) سه بار قسم خوردند و به شخصي فرمودند: تو فکر مي‌کني خدا روزي مهمتر و با عظمت تر از غدير خم خلق کرده است؟ «لا والله، لا والله، لا والله» از غدير خم بالاتر روزي را خلق نکرده است.
امام هشتم(ع) خطبه مفصلي براي مردم در غدير خم خواندند. ما هم از اميرالمؤمنين براي غدير خم خطبه داريم، غير از خطبه پيغمبر که مصادف با روز جمعه شده است. هم از امام هشتم و هم از امام صادق(ع) داريم. روز غدير خم خدمت امام هشتم مشرف شدند. حضرت خطبه مفصل خواندند. روز صلوات است، روز سبقت است، روز نعمت و سرور است. بعد جماعتي که بودند را براي افطار نگه داشتند. روزه گرفتن در عيد غدير فوق العاده است. به اندازه عمر همه انسان‌ها است. مثل اينکه يک روزگاري را روزه گرفته است. حضرت اينها را براي افطار نگه داشتند و افطار دادند. حضرت در را بستند و نگذاشتند جماعت بروند. حضرت از اينها پذيرايي کردند و بعد براي خانواده‌هايشان غذا فرستادند، گندم فرستادند. حتي چادر، لباس و انگشتر و کفش فرستادند. اگر نمونه‌ي اين را غير از ايام غدير کسي پيدا کرد، من جايزه مي‌دهم. امام هشتم با اين کار هم حال مؤمنين و هم حال حواشي آنها را تغيير داد.
در مورد غدير خيلي حرف هست. دو نکته در غدير بايد خيلي پررنگ شود. يکي کاروان‌هاي شادي است. از همين‌جا از مراجع بزرگوار مثل آيت الله وحيد خراساني، آيت الله صافي، آيت الله مکارم شيرازي تشکر مي‌کنم. اين بزرگواران فرمودند: غدير مهجور است و خدمت به غدير، خدمت به تمام دين است. يکي برپايي کاروان‌هاي شادي است. الحمدلله آيت الله مکارم شيرازي موافقت کردند و خودشان هم در راهپيمايي شرکت مي‌کنند. ديروز سر درس سنگ تمام گذاشتند و از غدير خيلي فرمودند. شب غدير از مسجد امام حسن به حرم مطهر، ولي اصل راهپيمايي و کاروان شادي از روز عصر غدير از حرم مطهر به طرف مسجد مقدس جمکران، صد هزار نفري است حتي عزيزان هم از شهرستان مي‌توانند شرکت کنند. ايستگاه‌هاي صلواتي و پذيرايي است. بعضي بزرگواران باني شدند شال سبز به سادات بدهند، پول نو آوردند به بچه‌ها عيدي بدهند. خيلي با شکوه است. انشاءالله رسانه‌ها هم پخش مي‌کنند. در تهران هم دوستان برنامه‌ريزي کردند، از ميدان شهداء به طرف ميدان امام حسين، ساعت پنج بعد از ظهر روز عيد غدير. در قم چهار بعد از ظهر از حرم مطهر به مسجد مقدس جمکران با پذيرايي کامل، انشاءالله سعي کنند در کاروان شادي لعن نباشد. همه شعارها در مورد اهل‌بيت و ولايت و فضايل اميرالمؤمنين باشد. ما پرچم بسيار بزرگي داريم که مناسبت‌هاي غدير هم دور آن است و مزين به نام مولا علي(ع) است. آستانه مقدسه نجف هديه کرده است. هيأت‌هاي پر جمعيتي که بيرون بيايند، اين پرچم را خواهند ديد. بعضي از مراجع بزرگوار اين پرچم را بوسيدند.
اگر ما تاسوعا و عاشورا در خانه بنشينيم، گريه کنيم. دسته بيرون نيايد. روز قدس در خانه بنشينيم و مرگ بر اسرائيل بگوييم. 22 بهمن در خانه بنشينيم و مرگ بر آمريکا بگوييم. چه اثري دارد؟ فايده ندارد. اگر بخواهيم غدير را جهاني کنيم راهش اين است. مودت يعني دوستي و تظاهر به دوستي. اعلان دوستي! همين‌جا از مراجع بزرگوار تشکر مي‌کنم. از اوقاف که خيلي حمايت کرد و مبلغين را براي غدير بسيج مي‌کند، تشکر مي‌کنم. از عزيزاني که در برنامه قرباني از ما حمايت کردند تشکر مي‌کنم. انشاءالله عزيزان به خيريه حضرت خديجه کمک کنند هم براي مراسم غدير، هم براي اطعام غدير. هرچقدر مي‌تواند کمک کنيد.
شريعتي: همه دست به دست هم بدهند که انشاءالله غدير امسال با شکوه برگزار شود و در اين تجمع که مزين به نام اميرالمؤمنين علي(ع) هست محبت خودشان را به مولا علي(ع) نشان بدهند. اين تجمع با شکوه در تهران ساعت پنج عصر از طرف ميدان شهداء به طرف ميدان امام حسين(ع) خواهد بود. در شهر مقدس قم هم از طرف حرم حضرت معصومه(س) به سمت مسجد مقدس جمکران خواهد بود. انشاءالله در شهرهاي ديگر هم مردم به صورت خود جوش اين تجمع و راهپيمايي عظيم را برگزار کنند.
حاج آقاي فرحزاد: مرجع بزرگواري فرمودند: هرکس براي حضرت علي قدم برداشته عناياتي ويژه در حق او شده است. افرادي بودند که اينقدر سر و صدا داشتند ولي در مورد حضرت کوتاهي کردند، کنار رفتند. پيامبر فرمود: هرکس علي را ياري مي‌کند، خدايا تو ياورش باش. «و الله يعصمک من الناس» هرکس علي را خوار کند، خدا او را خوار مي‌کند. انشاءالله مصداق «و انصر من نصره» باشيم.
شريعتي: من اين روايت را خيلي دوست دارم که اگر خلق عالم علي را نشناختند، دوستش مي‌داشتند و اگر علي را دوست مي‌داشتند همه بهشتي بودند. امروز صفحه 67 قرآن کريم آيات 133 تا 140 سوره مبارکه آل عمران در سمت خدا تلاوت خواهد شد. چقدر خوب است که ثواب تلاوت اين آيات را به روح بلند و آسماني حضرت هديه کنيم. به روح بلند و ملکوتي حضرت ابوطالب(ع) هديه کنيم. همينطور مادر بزرگوار اميرالمؤمنين حضرت فاطمه بنت اسد، و انشاءالله از ثواب و برکاتش بهره‌مند شويم. يادي مي‌کنيم از مرحوم علامه سلطان الواعظين که اين هفته مزين به نام ايشان هست.
«وَ سارِعُوا إِلى‏ مَغْفِرَةٍ مِنْ رَبِّكُمْ وَ جَنَّةٍ عَرْضُهَا السَّماواتُ وَ الْأَرْضُ أُعِدَّتْ لِلْمُتَّقِينَ‏ «133» الَّذِينَ يُنْفِقُونَ فِي السَّرَّاءِ وَ الضَّرَّاءِ وَ الْكاظِمِينَ الْغَيْظَ وَ الْعافِينَ عَنِ النَّاسِ وَ اللَّهُ يُحِبُّ الْمُحْسِنِينَ‏ «134» وَ الَّذِينَ إِذا فَعَلُوا فاحِشَةً أَوْ ظَلَمُوا أَنْفُسَهُمْ ذَكَرُوا اللَّهَ فَاسْتَغْفَرُوا لِذُنُوبِهِمْ وَ مَنْ يَغْفِرُ الذُّنُوبَ إِلَّا اللَّهُ وَ لَمْ يُصِرُّوا عَلى‏ ما فَعَلُوا وَ هُمْ يَعْلَمُونَ‏ «135» أُولئِكَ جَزاؤُهُمْ مَغْفِرَةٌ مِنْ رَبِّهِمْ وَ جَنَّاتٌ تَجْرِي مِنْ تَحْتِهَا الْأَنْهارُ خالِدِينَ فِيها وَ نِعْمَ أَجْرُ الْعامِلِينَ‏ «136» قَدْ خَلَتْ مِنْ قَبْلِكُمْ سُنَنٌ فَسِيرُوا فِي الْأَرْضِ فَانْظُروا كَيْفَ كانَ عاقِبَةُ الْمُكَذِّبِينَ‏ «137» هذا بَيانٌ لِلنَّاسِ وَ هُدىً وَ مَوْعِظَةٌ لِلْمُتَّقِينَ‏ «138» وَ لا تَهِنُوا وَ لا تَحْزَنُوا وَ أَنْتُمُ الْأَعْلَوْنَ إِنْ كُنْتُمْ مُؤْمِنِينَ‏ «139» إِنْ يَمْسَسْكُمْ قَرْحٌ فَقَدْ مَسَّ الْقَوْمَ قَرْحٌ مِثْلُهُ وَ تِلْكَ الْأَيَّامُ نُداوِلُها بَيْنَ النَّاسِ وَ لِيَعْلَمَ اللَّهُ الَّذِينَ آمَنُوا وَ يَتَّخِذَ مِنْكُمْ شُهَداءَ وَ اللَّهُ لا يُحِبُّ الظَّالِمِينَ‏ «140»
ترجمه: براى نيل به آمرزشى از پروردگارتان وبهشتى كه وسعت آن به قدر آسمان‏ها و زمين است و براى پرهيزكاران آماده گرديده، بشتابيد. (متّقين) كسانى هستند كه در راحت ورنج انفاق مى‏كنند وخشم خود را فرو مى‏برند و از (خطاى) مردم مى‏گذرند، و خداوند نيكوكاران را دوست مى‏دارد. (افراد با تقوا) كسانى هستند كه هرگاه كار زشتى انجام دهند و يا به خويشتن ستم كنند، خدا را ياد كرده و براى گناهان خود استغفار مى‏كنند. پاداش آنان (متّقين) از طرف پروردگارشان، مغفرت و باغ‏هايى است كه از زير درختان آنها نهرها جارى است و براى همشيه در آن (باغ‏ها) هستند و چه نيكوست پاداش اهل عمل‏. به يقين پيش از شما سنّت‏هايى بوده (و سپرى شده) است. پس در روى زمين گردش كنيد و بنگريد كه سرانجام تكذيب كنندگان چگونه بوده است. اين (قرآن) براى همه‏ى مردم بيانى روشنگر، ولى براى متّقين (وسيله‏ى) هدايت و پندآموزى است. و اگر مؤمن هستيد، سستى نكنيد و غمگين مباشيد كه شما برتريد. اگر (در جنگ احد) به شما جراحتى مى‏رسد، پس قطعاً به گروه كفّار نيز (در جنگ بدر) زخمى همانند آن رسيده است. و ما روزها (ى شكست و پيروزى) را در ميان مردم تقسيم مى‏كنيم تا خداوند (با امتحان) كسانى را كه ايمان آورده‏اند، معلوم كند و از شما گواهانى (بر ديگران) بگيرد و خداوند ستمگران را دوست نمى‏دارد. (گرچه گاهى به ظاهر پيروز شوند).
شريعتي: انشاءالله لحظات زندگي ما منور به نور قرآن کريم باشد و زندگي ما عجين باشد با محبت به اميرالمؤمنين علي (ع) و فرزندان بزرگوار ايشان. از فضيلت ذکر صلوات بر محمد و آل محمد بشنويم و بعد هم اشاره قرآني را بفرماييد.
حاج آقاي فرحزاد: در همين خطبه امام هشتم فرمودند: روز غدير «يوم السبقه» روز سبقت است. اولين آيه که امروز خوانده شد هم خداي متعال فرمود: «وَ سارِعُوا إِلى‏ مَغْفِرَةٍ مِنْ رَبِّكُمْ وَ جَنَّةٍ عَرْضُهَا السَّماواتُ وَ الْأَرْضُ أُعِدَّتْ لِلْمُتَّقِينَ‏، الَّذِينَ يُنْفِقُونَ» اول علامت متقين «ينفقون» است. انفاق کنند و اهل سرعت و سبقت هستند. فرمود: روز غدير خم روز سبقت و پيشي گرفتن است. «و يوم اکثار الصلاة علي محمدٍ و آل محمد» روز زياد صلوات فرستادن بر محمد و آل محمد است.
در مورد کاروان‌هاي شادي عرض کرديم، همه عزيزان حضور داشته باشند، مرد و زن، کوچک و بزرگ شرکت کنند. صورت ما به عشق حضرت علي آفتاب بخورد. پيامبر ما سه روز مردم را در غدير نگه داشتند. چرا ما غدير را يک روز مي‌دانيم. اين ظلم است. حداقل سه روز است. اين را توسعه بدهيم. شهرهاي بزرگ مثل مشهد و اصفهان يک کاروان شادي بزرگ راه بياندازند که نام اميرالمؤمنين در عالم فراگير شود. از چيزهايي که در غدير خيلي روي آن مانور داده شده، اطعام دادن غدير است. اطعامش بسيار فوق العاده است. بزرگي فرمودند: شما فکر نکنيد روضه امام حسين يا اربعين، ايستگاه‌هاي صلواتي يا پذيرايي کمتر از روضه خواني و پياده روي است. شما اگر ايستگاه‌هاي صلواتي را برداريد، چه کسي مي‌تواند راهپيمايي کند؟ اين ايستگاه‌هاي صلواتي و پذيرايي‌ها مکتب اهل بيت را تأييد کرده و کمک کرده و پايدار نگه داشته است. اصلاً خود سير کردن شکم و آب دادن و طعام دادن اثر وضعي دارد.
امام هشتم(ع) در همين خطبه که براي غدير بيان کردند، فرمودند: «من فطر فيه مؤمنا کان کمن اطعم فئاما و فئاما فلم يزل يعد الي ان عقد بيده عشرا» (بحارالانوار، ج ??، ص ???) فرمودند: اگر کسي در عيد غدير به يک مؤمن افطار بدهد، اطعام دادن هم در شب غدير، هم ظهر غدير و هم شام غدير، حالا به روزه‌دارها افطار بدهند بهتر است اگر نه که ناهار بدهند. فاميل و دوست را دعوت کنند. فرمودند: مثل اين است که يک فئامي را اطعام دادي. ده بار فئام را تکرار کردند. بعد حضرت فرمودند: مي‌دانيد فئام يعني چه؟ «اتدري کم الفئام؟ قلت: لا» گفتند: نه. «قال: مأة الف کل فئام» فرمودند: مثل اين است که صد هزار نفر را اطعام داده است. صد هزار را ضرب در ده کن، مي‌شود يک ميليون! مثل اينکه يک ميليون مؤمن را اطعام دادي. بعد فرمودند: روز تهنيت است، روزي است که بايد به هم تبريک بگوييم. در روايت ديگر حضرت فرمودند: «من اطعم مؤمنا کان کمن اطعم جميع الانبياء و الصديقين» (بحارالانوار، ج ??، ص ???) من آرزويم اين است که يک ليوان آب دست امام زمان(ع) بدهم. حقي پيدا مي‌کنم که امام زمان تا آخر عمر دعايم مي‌کند. امام مي‌فرمايد: اگر کسي روز عيد غدير به کسي اطعام بدهد، مثل اين است که تمام انبياء و صديقين و شهدا را اطعام بدهد. کسي که يک مؤمني را طعام بدهد مثل اين است که جميع انبياء و صديقين را طعام بدهد. در اين روايت فرمود: دو ميليون! بعد فرمودند: اگر کسي پنجاه نفر، صد نفر و يک  جمعي را طعام بدهد، چه خواهد شد؟ آنهايي که مشکل براي خودشان و خانواده‌هايشان و جوان‌هايشان دارند، نيت کنند و نذر کنند، مشکلات، بيماري، مشکلات اقتصادي دارند، بيايند براي غدير نذر کنند. ما براي غدير موقوفه کم داريم. ما فراوان داريم مي‌گويند: حاج آقا من براي غدير يک گوني برنج دادم. اينقدر خير و برکت رسيد که سال ديگر پنج گوني شد. اميرالمؤمنين(ع) فرمودند: اگر کسي جمعي از مؤمنين و يا يک مؤمن را طعام بدهد، «فانا ضميمه علي الله تعالي الامان من الکفر و النفاق» من علي ضمانت مي‌کنم که خدا او را از کفر و نفاق حفظ کند.
مرحوم آقاي قاضي يک شاگردي داشت، مرحوم آ سيد هاشم حداد(ره) که آدم بزرگي بود. ايشان مي‌فرمودند: آقاي قاضي وضع مالي‌اش خوب نبود. زمان فقر بود در نجف و عيالوار هم بود. ولي عيد غدير قرض مي‌کردند و عيدي مي‌دادند. قرض مي‌کردند و جشن مي‌گرفتند. اگر کسي قرض هم کند باز حضرت امير مي‌فرمايند: ضمانت مي‌کنم. آيت الله بهجت در طول سال، عيد غدير دو روز اطعام مي‌دادند. الآن هم شاگردهاي ايشان اطعام را دارند. اميرالمؤمنين فرمودند: اگر کسي براي عيد غدير، طعامش، جشن و سرورش، عيد دادنش، کسي بخاطر خدمت به برادرش قرض کند و به آنها کمک کند، من از طرف خدا ضمانت مي‌کنم که اگر زنده بود بتواند دِينش را ادا کند. اگر هم از دنيا رفت خدا قرض او را حمايت مي‌کند و از طرف او ادا مي‌کند. بعد مي‌فرمايد: حضرت امير در غدير خم که مصادف با جمعه بود خطبه خواندند و بعد از خطبه و بيانات مفصل درباره غدير خم با خودشان و فرزندانشان به خانه امام حسن مجتبي(ع) براي اطعام رفتند. پس يکي کاروان شادي، اطعام و تمام اتفاقات خوب در روز غدير باشد مخصوصاً عيدي دادن به بچه‌ها را انشاءالله پررنگ کنيم.
شريعتي: حاج آقاي فرحزاد به دوستان داخل استوديو عيدي دادند. يک خاطره بگويم. سالها پيش در يک مراسمي در شب عيد غدير دعوت شديم. جمع کثيري از دوستاني که در مراسم حضور داشتند از دوستان اهل سنت بودند. اين براي من خيلي جالب بود و پر از شوق شدم که دوستان اهل سنت هم دست به دست هم مي‌دهند، محبت اميرالمؤمنين باعث شد همه دور هم جمع شوند و انشاءالله در اين اتفاقي که پيش روي ما هست، تمام ايران يکپارچه به ميدان بيايند و محبت اميرالمؤمنين(ع) را فرياد بزنند. اگر نکته‌اي هست بفرماييد.
حاج آقاي فرحزاد: در عيد غدير نماز عيد غدير وارد شده است. زيارت غديريه در مفاتيح هست. نماز عيد غدير هم بعضي مراجع گفتند مستحب مؤکد است، بعضي گفتند جايز است. در قم برگزار مي‌شود. در شاه عبدالعظيم حاج آقاي صديقي برگزار مي‌کند. در مشهد هم برگزار مي‌شود. قبل از ظهر نماز غدير با جماعت مستحب است. روز غدير در روايت داريم روزي است که خدا آتش را بر حضرت ابراهيم برد و سلام کرد. روزي است که سحره بر فرعون غالب شدند، روزي است که همه انبياء براي خودشان وصي معين کردند. انشاءالله براي سال آينده پرچم بيشتري تهيه کنيم. هيأت‌ها و کاروان‌هاي شادي که بيرون مي‌آيند اين پرچم را به آنها هديه کنيم. اين پرچم مهر عتبه علويه مقدسه خورده است. ما با عتبه مقدسه در نجف رايزني کرديم که اين پرچم را به ما دادند. مناسبت‌هاي ايام غديريه دور اين پرچم نوشته شده است.
شريعتي: «الحمدلله الذي جعلنا من المتمسکين بولايه علي بن ابيطالب(ع)» از روز دهم ذي الحجه تا روز 25 ذي الحجه، مناسبت‌ها دور تا دور پرچم نوشته شده است. از شما خيلي ممنونم که زحمت کشيديد و اين پرچم را آورديد و اين اتفاق در برنامه سمت خدا رقم خورد. انشاءالله زيارت نجف اشرف نصيب همه دوستان شود. دعا بفرماييد.
حاج آقاي فرحزاد: خدا را به حق مولا اميرالمؤمنين(ع) قسم مي‌دهيم که همه گرفتارها و دردمندها را شفاي عاجل عنايت بفرمايد. به حق اميرالمؤمنين علي بن ابي طالب، قلب امام زمان را از ما راضي و فرجش را نزديک بگرداند. خدايا به حق مولا اميرالمؤمنين، آنهايي که مريض دارند، قرض دارند و همسر ندارند، فرزند ندارند به برکت عيد غدير و جشن بزرگ غدير به همه آنها فرزند عنايت بفرما. قرض‌هايشان را ادا کن و مريض‌هايشان را شفا عنايت بفرما. به حق علي بن ابيطالب هر خيري که به همه دوستان علي دادي به ما هم مرحمت بفرما. هر شري که از همه اوليائت دور کردي از ما دور بدار. انشاءالله اگر غدير را احياء کنيم، شک نکنيد که لطف و عنايت حضرت زهرا و پيغمبر و معصومين دنبال ما خواهد بود. روز غدير روز بيعت با امام زمان است. پيغمبر ما هجده جا در خطبه عيد غدير از امام زمان ياد کردند. فرمودند: روزي است که بيعت با اميرالمؤمنين و يازده فرزندش تا حضرت مهدي(عج) است.